Често срещани видове файлове

Има стотици различни файлови разширения. За повечето хора обаче би било невъзможно да запомнят всички файлови разширения и свързаните с тях програми.

Видовете или още типове файлове определят как файловете и организационните данни се съхраняват в бизнеса. Типът файл обикновено се идентифицира чрез файловото разширение и приложенията, свързани с файла.

Видове файлове за изображения

GIF

Изображенията във формат за обмен на графики (GIF) могат да бъдат статични или анимирани. Въпреки че анимираните GIF файлове обикновено се използват за социални медии, можете да ги използвате и в имейл маркетинга. Недостатъкът на GIF е, че те предлагат ограничени цветове, което може да намали качеството на някои изображения.

JPEG или JPG

Файлът на Joint Photographic Experts Group (JPEG) е най-често използваният файлов формат за изображения и неговият малък размер на файла го прави идеален за използване в мрежата. За съжаление JPEG изображенията не поддържат прозрачност или анимация, освен това компресията, използвана за постигане на малки размери на файлове, може да компрометира качеството на изображението.

PNG

Файловият формат PNG с изображения позволява по-широка гама от цветове, компресия без загуби и прозрачност. PNG изображенията обаче са лоши за печат.

Причината PNG файловете да се използват в повечето уеб проекти е, че можете да запазите вашето изображение с повече цветове на прозрачен фон. Това прави много по-рязко изображение с уеб качество.

PSD

Това са файлове, които се създават и записват в Adobe Photoshop, най-популярният софтуер за редактиране на графики. Този тип файл съдържа "слоеве", които правят модифицирането на изображението много по-лесно за работа. Това е и програмата, която генерира растерните типове файлове, споменати по-горе.

Докато преносим файл с мрежова графика (PNG) може да бъде до 10 пъти по-голям от подобен JPEG, PNG изображенията също са страхотни за използване в мрежата. Файловият формат PNG с изображения позволява по-широка гама от цветове, компресия без загуби и прозрачност. PNG изображенията обаче са лоши за печат.

SVG

Файловете с мащабируема векторна графика (SVG) са изображения, които можете да мащабирате до различни размери, без да компрометирате качеството на изображението. Тези графики са страхотни за използване в мрежата, а мащабируемостта без загуби означава, че може да е добра идея да имате SVG файл на вашето лого като част от ръководството за стил на вашата марка .

TIFF или TIF

Файловете във формат на маркирани изображения (TIFF) поддържат както RGB, така и CMYK цветове, което ги прави чудесни за печат. Ако проектирате бланки, листовки или покани, TIFF файловете, използващи CMYK формат, ще гарантират, че вашите цветове изглеждат еднакво на вашия компютър и на хартия. Много уеб браузъри обаче не поддържат TIFF файлове.

Видове файлове за документи

TXT

TXT файловете са известни също като обикновени текстови документи, тъй като те са най-простите от всички файлови типове текстови документи. TXT файловете се използват за цифрово съдържание , което съдържа само текст – не можете да използвате различни размери и типове шрифтове и не можете да добавяте изображения. Следователно документите с обикновен текст са много малки по размер.

DOC и DOCX

Microsoft Word създаде DOC и DOCX файлове, поради което те са толкова често срещани формати. DOC файловете ви позволяват да добавяте изображения, таблици и други елементи директно в документи, плюс можете да персонализирате размера на шрифта, цвета, типа, подравняването и др. Тези файлове често се използват за официални писма.

XLS и XLSX

Тези файлове се използват от програми като Excel за електронни таблици. Тези електронни таблици са чудесен начин за събиране и организиране на данни, включително неща като създаване на бюджети, регистриране на списъци с имена и др. Подобно на HTML файловете, XLS и XLSX файловете имат по-специализирани цели.

PDF

Файловете във формат на преносим документ (PDF) създават документи, които могат да се представят, включително формуляри и други документи, които може да искате да споделите или отпечатате, без да позволявате на хората да ги променят. Можете дори да създавате PDF формуляри, които могат да се попълват, така че хората да могат да попълнят формуляра цифрово, преди да го отпечатат. PDF файловете могат да варират доста по размер в зависимост от тяхното съдържание.

HTML и HTM

Файловете на Hypertext Markup Language (HTML) създават структурата на уеб страница. Всеки HTML файл представлява страница, поради което може да сте виждали URL адреси с „.html“ в края. Имайте предвид, че HTML файловете не се използват по същия начин като другите типове файлове с документи, тъй като HTML се използва за създаване на уебсайтове.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...