Що е то вирус и как да се защитим от него?

Що е то вирус?

В Windows винаги са били голям проблем за всички нас, но никога до такава степен както днес. При тази тенденция най-вероятно положението ще става все по-лошо. Въпреки огромното разнообразие и възможности за избор на антивирусен софтуер никой не е защитен напълно от вируси. Неопровержим Факт е че нито една антивирусна програма, била тя платена или безплатна не е в състояние да ни защити на 100 процента. Пропускането на вируси винаги е възможно. Особено ясно това се забелязва при новите варианти на Ransomeware.

Проблема се задълбочава заради факта от огромното разнообразие и разпространение на компютърни вируси, както и от изобретателността на хакерите, които ги пускат в интернет пространството. Много антивирусни компании работят неуморно, за да защитят нашите компютри. Процеса е затруднен от бързото развитие и поява на нови вирусни разновидности.

Превенцията от вируси е от първостепенно значение за всеки

За да се защитим от вирусите е важно да знаем и да не правим някои неща. Първо трябва да сте пределно наясно как се активират вирусите, за да не го допускате. Вирус може да бъде активиран чрез клик върху линк. Този линк може да се намира в сайт, да бъде в мейл, прикачен файл. Това значи че за да се предпазите не бива да кликате върху линкове и файлове, без предварително да сте наясно какви са те.

За да се защитим добре е необходимо:

1.Иберете добра антивирусна програма със защита в реално време.

2. Една антивирусна не е достатъчна. Трябва ви втора без защита в реално време а по-скоро като скенер. Препоръчвам Malwarebytes. Сканирането с нея трябва да се прави седмично поне по веднъж на пълно сканиране с последващо почистване и рестартиране. Също може да ползвате бета модули за справяне с рансъмуер. Използвайте блокери на изкачащи реклами и прозорци.

3. Следете за системни критични и секюрити ъпдейти за вашата система. Инсталирайте всички такива ъпдейти на вашата система.

4. Не кликайте където ви падне. Първо се уверете що за линк и що за файл е този.

5.  Правете бекъп на всички папки и файлове, с които работите и са ви важни. Тук правилото е колкото повече бекъпи, толкова по-добре. Може да ги правите на дискове, външни носители, флашки, в облаци и прочее.

 

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...