Що е то компютърен вирус?

Компютърният вирус е програма, която се размножава и разпространява като атакува други програми. Това се извършва без знанието и разрешението на потребителя. Широкото разпространение на компютърни вируси довежда до голямото разпространение на антивирусни програми. Различните вируси разчитат на различни способи, за да останат в паметта на заразения компютър, въпреки желанията на потребителя и някои негови евентуални противодействия. Следната примерна тактика е подобна на биологичните вируси: Компютърните вируси инфектират всички файлове, до които получат достъп. Това са най-често изпълними файлове. Вирусът променя даден файл-програма така, че освен самата програма се активира и копие на вируса, което също започва да заразява други файлове. Заразяването на файлове е и в основата на разпространението на вируса.

Понякога вирусите разпространяват спам (нежелано електронно съобщение, съдържащо например реклами) от вашия компютър. Понякога те могат да изпратят необработени съобщения сякаш те са изпратени от вас.

В някои случаи могат и да разрушат хардуера на вашия компютър.

Всичките тези факти могат да направят вашата работа с компютър или проблематична, или дори да довлекат сериозни проблеми, загуба на пари или спад на продуктивността.

Вируси чрез електронна поща

В днешни дни най-насилствените и опасни вируси идват през електронната поща, всеизвестната система за съобщения Всеки свързан към интернет обикновено има електроннен адрес. Когато автор на вируси създаде вирус (той го програмира по същия начин, по който другите програмисти правят други програми), той програмира метод, по който да се разпространява по електронната поща.

Обикновено това е много просто. Когато вирус атакува потребител, изпращайки му съобщение, което съдържа вируса, потребителят отваря писмото и стартира вируса. Това става така, защото например електронното съобщение е относно предложение за много интересно приложение, което ще ти спечели много пари. Приложението не ти спечелва пари, а просто инсталира вируса.

След това софтуерът на вируса се активира и взема цялата потребителска директория, копира съобщението си и изпраща същото съобщение със същото вирусно приложение до всички потребители, намерени в директорията. По този начин вирусът се разпространява бързо, защото потребителите са склонни да отварят странни писма и дори да инсталират прикрепените програми.

Вируси в приложения

Друг тип вируси е този, който се съхранява заедно със някои реални приложения, които потребителят законно иска да инсталира. Това може да стане например, когато изтеглите пиратско копие на софтуер от компютърен пират, чийто компютър е заразен с вируса.

Вирусът засича, че приложението е изтеглено и се прикрепя към кода. Когато инсталирате приложението, вирусът се отделя и започва своите злонамерени действия.

Такива вируси не са често срещани в днешни дни, заради употребата на CD или DVD за прехвърляне на приложения. От такива преносими носители на информация може само да се чете, ето защо никой вирус не може да се прикачи към приложенията.

Вируси в уеб страници

Вирусите в уеб страници са подобни на тези от електронната поща с единствената разлика, че те се опитват да ви накарат да ги изтеглите от уеб страници и да ги инсталирате. Отново обикновено скрити зад примамваща реклама със сексуално съдържание или необикновени доходи.

Мрежови вируси

Понякога операционни системи, както и приложения, са неправилно кодирани и имат грешка в кода. Никой, дори и програмистите, не са идеални и всеки прави грешки понякога.

Така че, когато стартирате такова приложение с проблем (това се нарича бъг(bug)), приложението може да е уязвимо на невидима атака от мрежата. Когато автор на вирус намери такъв бъг, той може да създаде вирус, използващ изданието.

Такова приложение може да бъде атакувано от мрежата без дори потребителят да разбере и може да бъде заразено от вируса. Този вид атака е най-опасния, защото, дори внимателен, потребителят е уязвим. Софтуерните продавачи публикуват защитни „кръпки”, които да бъдат инсталирани в инсталирано приложение, за да ги защитят срещу такива атаки. Вие обикновено можете да ги изтеглите от интернет или да ви ги изпратят по пощата на CD.

Сложни вируси

В днешни дни вирусите са придобили високо ниво на функционалност и могат да използват повече от един начин да се разпространяват. Примерно могат да бъдат едновременно вируси от електронната поща, когато потребителят си проверява пощата  и също така вируси в приложения, когато потребителят разпространява незаконни копия на филми.

Първият компютърен вирус

Програма, наречена “Elk Cloner” се смята за първият създаден компютърен вирус в света. Написан е през 1982 от Рич Скрента и се е прикрепил към операционната система Apple DOS 3.3  и се е разпространил, заразявайки флопи диск. Когато потребителите вкарат заразената флопи дискета в техния компютър, вирусът засегнал тяхната операционна система и изчакал възможност да зарази други дискети.

Днес, стотици нови вируси се появяват всеки ден.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...