Какво представляват демоните в Linux?

Daemon
Daemon

Демонът (известен също като фонови процеси) е програма за Linux или UNIX, която работи във фонов режим. Например, httpd демонът, който обработва сървъра на Apache, или sshd, който обработва SSH връзки за отдалечен достъп.

Демон (обикновено се произнася като: day-mon но понякога се произнася като да се римува с diamond е уникална програма . Те са помощни програми, които работят безшумно във фонов режим, за да наблюдават и да се грижат за определени подсистеми, за да гарантират, че операционната система работи правилно. Демон на принтера следи и се грижи за услугите за печат. Мрежов демон следи и поддържа мрежови комуникации и т.н.

За тези хора, които идват в Linux от света на Windows, демоните са известни като услуги.

Какво точно е демон?

В многозадачните компютърни операционни системи демонът (/ˈdiːmən/ или /ˈdeɪmən/) е компютърна програма, която работи като фонов процес, вместо да е под пряк контрол на интерактивен потребител.

Какъв е примерът за демон?

Демонът е продължителен фонов процес, който отговаря на заявки за услуги. В Unix имената на демони условно завършват с „d“. Някои примери включват inetd , httpd , nfsd , sshd , named и lpd .

Демоните извършват определени действия в предварително определено време или в отговор на определени събития. Има много демони, които работят на Linux система, като всеки е специално проектиран да наблюдава собствената си малка част от системата и тъй като не са под пряк контрол на потребител, те са ефективно невидими, но съществени. Тъй като демоните вършат по-голямата част от работата си на заден план, те могат да изглеждат малко мистериозни и така, може би е трудно да ги идентифицирате и какво всъщност правят.

Какви демони работят на вашата машина?

За да идентифицирате демон, потърсете процес, който завършва с буквата d . Общо правило на Linux е, че имената на демони завършват по този начин.

Има много начини да зърнете работещ демон. Те могат да се видят в списъци с процеси чрез ps, top, или htop. Това са полезни програми сами по себе си – те имат конкретна цел, но за да видите всички демони, работещи на вашата машина, pstree командата ще отговаря по-добре на нашата дискусия.

Командата pstree е удобна малка помощна програма, която показва процесите, които в момента се изпълняват във вашата система, и ги показва в дървовидна диаграма. Отворете терминал и въведете тази команда:

pstree

Ще видите пълен списък на всички процеси, които се изпълняват. Може да не знаете какви са някои от тях или какво правят, те са изброени. Резултатът pstree е доста добра илюстрация за това какво се случва с вашата машина. Има много неща!

daemon – pstree
daemon – pstree

В Linux има три типа процеси: интерактивни, пакетни и демон.

Примери за Linux демони

systemd – основната цел на този демон е да обедини конфигурацията и поведението на услугите в дистрибуциите на Linux.

rsyslogd – използва се за регистриране на системни съобщения. Това е по-нова версия syslogd с няколко допълнителни функции. Той поддържа влизане в локални системи, както и в отдалечени системи.

udisksd – обработва операции като запитване, монтиране, демонтиране, форматиране или отделяне на устройства за съхранение като твърди дискове или USB флаш устройства

logind – малък демон, който управлява потребителски влизания и места по различни начини

httpd – мениджърът на HTTP услуги. Това обикновено се изпълнява със софтуер за уеб сървър, като Apache.

sshd – Демон, отговорен за управлението на SSH услугата. Това се използва на почти всеки сървър, който приема SSH връзки.

ftpd – управлява FTP услугата – FTP или File Transfer Protocol е често използван протокол за прехвърляне на файлове между компютри; единият действа като клиент, другият действа като сървър.

crond – демонът на планировчика за действия, базирани на време, като актуализации на софтуера или системни проверки.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...