10 трика как да удължим живота на батерията

Няма значение с какъв смартфон сте, всички имат един основен проблем и той се нарича батерия. Ако използвате телефона за разговори, интернет, социални мрежи и някоя игричка, се налага да зареждате апарата всеки ден.

И все пак има начини, с които сериозно да удължите живота на батерията на устройството, без което съвременните хора трудно биха си представили живота. В. USA Today описва кои са десетте най-важни правила за по-рядко прибягване до зарядното?

Затъмнете дисплея

Дисплеят е най-големият консуматор на енергия. Затова или сам намалете яркостта му, или използвайте опцията за автоматично нагласяване на силата на осветеността. В началото тъмният екран може да не ви харесва, но бързо ще свикнете. Но при някои телефони тази опция хаби повече ток, затова опитът ще покаже дали да я използвате. Другото важно нещо е да намалите времето, в което екранът остава включен. Опитайте да сложите най-краткия интервал за това. Не бива да се притеснявате, много телефони имат опция да засичат очите ви, така че няма да изгасват дисплея, когато гледате в него.

Изключете безжичните връзки

Освободете се от безжичната свързаност, която не ви е необходима. Спрете Wi-Fi мрежата и Bluetooth докато сте на работното място или вкъщи и сте пред компютъра. Изключете и опцията за NFC свързаност, тя едва ли ви трябва.

Ако искате да се освободите и от GSM-връзката, това става с минаването на самолетен режим, където всички безжични мрежи се отрязват. Но имайте предвид, че така няма да може да провеждате разговори.

Съвет: В самолетен режим телефонът се зарежда най-бързо!

Изключете получаването на т.нар. push-съобщения

Това са кратките съобщения, които излизат автоматично на дисплея, когато получите имейл, съобщение във фейсбук или скайп или просто има налично обновяване на някоя от програмите в апарата.

Потребителите на телефони с Android могат много добре да видят кое харчи най-много от тях в раздела за батерията в менюто за настройки.

Теглете данни през Wi-Fi

Ако искате трафик на данни, предпочитайте Wi-Fi пред мрежата на оператора (стига да имате такава възможност). Доказано е, че по Wi-Fi достъпът щади батерията повече, отколкото през 3G или 4G мрежите.

Заключвайте телефона

Винаги заключвайте телефона когато не го използвате. Освен всичко друго, така няма и случайно да наберете някого посред нощ.

Внимавайте с приложенията

Батерията ще се изцеди по-бързо, ако използвате няколко приложения едновременно. Освен това някои харчат повече ток от други – например, гледането на филми и видеоигрите гълтат повече, отколкото четенето на книги или слушането на музика.

Много опасни за батерията са и някои приложения като анимираните уолпейпъри и други програмки, които мигат по дисплея.

Изключете приложенията

Дори когато излезете от някоя програмка, тя остава да дреме във фонов режим, като така дърпа от батерията, а може и да тегли данни. Идеята е, че по този начин тя може да се стартира по-бързо, ако искате да прибегнете до нейната помощ.

Изключете ги всички – при iPhone това става с натискане и задържане на бутона. Те излизат и ги затваряте с плъзгане към горния край на дисплея.

При Android пак натискате и задържате копчето с къщичката, но след това влизате в дясната част (диспечера за задачи, както са превели на български Task Manager) и оттам ги затваряте всички. Не се притеснявайте, че ще затворите телефона, това не означава, че ще спре възможността за разговор.

Стайна температура

Разликите в температурата скъсяват живота на батерията. Апаратът се чувства най-добре на стайна температура. Не го оставяйте през лятото на слънце, особено в колата. През зимата също не се препоръчва апаратът да е във външен джоб.

Обновявайте софтуера

Проверявайте за най-нови версии на операционната система, която използва апаратът ви. Правилото е, че при обновяването винаги се набляга и на намаляване на консумацията на енергия.

МНОГО ВАЖЕН СЪВЕТ:

Преди да инсталирате по-новата версия проверете дали тя не води със себе си и до негативни промени. Например, едно от обновяванията на iOS удари точно живота на батериите на по-старите модели iPhone.

При LG G2 ъпдейтът към KitKat води до изключително неприятен и трудно отстраним шум при слушане на музика със слушалки.

Допълнителна батерия

Близо е до ума – ако батерията на телефона не ви стига, вземете резервна и я дръжте заредена. Собствениците на телефони на Samsung са най-облагодетелствани в това отношение, защото дори и върховите модели позволяват смяна на батерията.

Но не се притеснявайте – може да купите външна батерия. Устройствата струват в диапазона от 30 до 100 лв. в зависимост от капацитета, като се зареждат през USB порт на компютъра или от електрическата мрежа. С тях може да зареждате не само смартфони, но таблети и други джаджи.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...