17 Безплатни приложения с отворен код за Linux, които трябва да имате през 2023 г.

Във века на цифровата революция и свободния софтуер, операционната система Linux става все по-популярна сред потребителите, търсещи стабилност, сигурност и отворен код. През 2023 г., с Linux в ръката, вие имате възможността да избирате от множество безплатни приложения с отворен код, които ще ви помогнат в различни аспекти на работата и забавлението.

Тази статия ще ви представи 17 от тези приложения и как да ги инсталирате и използвате.

1. LibreOffice

LibreOffice е безплатен и отворен код офис пакет, който е алтернатива на Microsoft Office. Той включва текстов редактор, електронна таблица, презентационен софтуер, редактор за диаграми и бази данни. LibreOffice е напълно съвместим с файловите формати на Microsoft Office, което го прави отлично решение за потребители, които искат да преминат от Windows към Linux.

Инсталиране:

sudo apt install libreoffice

Използване:

За да стартирате LibreOffice, отворете терминал и въведете следната команда:

libreoffice

2. Firefox

Firefox е безплатен и отворен код браузър, който е конкурент на Google Chrome. Той е известен със своята скорост, сигурност и поверителност. Firefox предлага разнообразие от функции, включително поддържане на разширения, блокиране на реклами и режим за поверителност.

Инсталиране:

sudo apt install firefox

Използване:

За да стартирате Firefox, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "Firefox".

3. VLC Media Player

VLC Media Player е безплатен и отворен код мултимедиен плейър, който може да възпроизвежда практически всеки аудио и видео формат. Той е известен със своята гъвкавост и стабилност. VLC Media Player може да се използва за възпроизвеждане на видеоклипове от DVD, Blu-ray и други устройства. Той също така може да се използва за стрийминг на видеоклипове от интернет.

Инсталиране:

sudo apt install vlc

Използване:

За да стартирате VLC Media Player, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "VLC Media Player".

4. GIMP

GIMP е безплатен и отворен код графичен редактор, който е алтернатива на Adobe Photoshop. Той предлага широк набор от инструменти за редактиране на изображения, включително инструменти за боядисване, изрязване, филтри и слоеве. GIMP е отлично решение за потребители, които търсят мощен и гъвкав графичен редактор безплатно.

Инсталиране:

sudo apt install gimp

Използване:

За да стартирате GIMP, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "GIMP".

5. Inkscape

Inkscape е безплатен и отворен код векторен графичен редактор, който е алтернатива на Adobe Illustrator. Той предлага широк набор от инструменти за създаване на векторни изображения, включително инструменти за рисуване, изрязване, филтри и слоеве. Inkscape е отлично решение за потребители, които търсят мощен и гъвкав векторен графичен редактор безплатно.

Инсталиране:

sudo apt install inkscape

Използване:

За да стартирате Inkscape, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "Inkscape".

6. Thunderbird

Thunderbird е безплатен и отворен код имейл клиент, който е алтернатива на Microsoft Outlook. Той предлага широк набор от функции, включително поддържане на множество акаунти, филтриране на спам и разширения. Thunderbird е отлично решение за потребители, които търсят мощен и гъвкав имейл клиент безплатно.

Инсталиране:

sudo apt install thunderbird

Използване:

За да стартирате Thunderbird, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "Thunderbird".

7. LibreCAD

LibreCAD е безплатен и отворен код CAD софтуер, който е алтернатива на AutoCAD. Той предлага широк набор от инструменти за 2D и 3D проектиране, включително инструменти за скициране, моделиране и чертежи. LibreCAD е отлично решение за потребители, които търсят мощен и гъвкав CAD софтуер безплатно.

Инсталиране:

sudo apt install librecad

Използване:

За да стартирате LibreCAD, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "LibreCAD".

8. Blender

Blender е безплатен и отворен код 3D анимационен софтуер, който е алтернатива на Maya и 3ds Max. Той предлага широк набор от инструменти за 3D моделиране, анимация, симулация и постпродукция. Blender е отлично решение за потребители, които търсят мощен и гъвкав 3D анимационен софтуер безплатно.

Инсталиране:

sudo apt install blender

Използване:

За да стартирате Blender, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "Blender".

9. Transmission

Transmission е безплатен и отворен код торент клиент, който е алтернатива на uTorrent. Той е известен със своята лекота на използване и ефективност. Transmission може да се използва за изтегляне на торенти от интернет.

Инсталиране:

sudo apt install transmission

Използване:

За да стартирате Transmission, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "Transmission".

10. Calibre

Calibre е безплатен и отворен код софтуер за електронни книги, който може да се използва за четене, конвертиране и управление на електронни книги. Calibre предлага широк набор от функции, включително поддържане на множество формати на електронни книги, конвертиране между формати и създаване на библиотеки за електронни книги.

Инсталиране:

sudo apt install calibre

Използване:

За да стартирате Calibre, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "Calibre".

11. Gimpshop

Gimpshop е безплатен и отворен код графичен редактор, който е алтернатива на GIMP. Той предлага опростен потребителски интерфейс, който го прави лесен за използване за начинаещи. Gimpshop е отлично решение за потребители, които търсят мощен и гъвкав графичен редактор безплатно, но който е лесен за използване.

Инсталиране:

sudo apt install gimpshop

Използване:

За да стартирате Gimpshop, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "Gimpshop".

12. Audacity

Audacity е безплатен и отворен код аудио редактор, който може да се използва за запис, редактиране и миксиране на аудио. Audacity предлага широк набор от функции, включително поддържане на множество аудио формати, инструменти за редактиране на звук и ефекти. Audacity е отлично решение за потребители, които търсят мощен и гъвкав аудио редактор безплатно.

Инсталиране:

sudo apt install audacity

Използване:

За да стартирате Audacity, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "Audacity".

13. Inkscape-Draw

Inkscape-Draw е безплатен и отворен код векторен графичен редактор, който е алтернатива на Inkscape. Той предлага опростен потребителски интерфейс, който го прави лесен за използване за начинаещи. Inkscape-Draw е отлично решение за потребители, които търсят мощен и гъвкав векторен графичен редактор безплатно, но който е лесен за използване.

Инсталиране:

sudo apt install inkscape-draw

Използване:

За да стартирате Inkscape-Draw, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "Inkscape-Draw".


14. LibreOffice Impress

LibreOffice Impress е безплатен и отворен код презентационен софтуер, който е алтернатива на Microsoft PowerPoint. Той предлага широк набор от инструменти за създаване на презентации, включително инструменти за добавяне на текст, изображения, диаграми и анимация. LibreOffice Impress е отлично решение за потребители, които търсят мощен и гъвкав презентационен софтуер безплатно.

Инсталиране:

sudo apt install libreoffice-impress

Използване:

За да стартирате LibreOffice Impress, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "LibreOffice Impress".

15. LibreOffice Draw

LibreOffice Draw е безплатен и отворен код векторен графичен редактор, който е част от LibreOffice. Той предлага широк набор от инструменти за създаване на векторни изображения, включително инструменти за рисуване, изрязване, филтри и слоеве. LibreOffice Draw е отлично решение за потребители, които търсят мощен и гъвкав векторен графичен редактор безплатно.

Инсталиране:

sudo apt install libreoffice-draw

Използване:

За да стартирате LibreOffice Draw, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "LibreOffice Draw".

16. LibreOffice Base

LibreOffice Base е безплатен и отворен код софтуер за бази данни, който е част от LibreOffice. Той предлага широк набор от инструменти за създаване и управление на бази данни, включително инструменти за създаване на таблици, формули и заявки. LibreOffice Base е отлично решение за потребители, които търсят мощен и гъвкав софтуер за бази данни безплатно.

Инсталиране:

sudo apt install libreoffice-base

Използване:

За да стартирате LibreOffice Base, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "LibreOffice Base".

17. LibreOffice Math

LibreOffice Math е безплатен и отворен код математически редактор, който е част от LibreOffice. Той предлага широк набор от инструменти за създаване и редактиране на математически формули и уравнения. LibreOffice Math е отлично решение за потребители, които търсят мощен и гъвкав математически редактор безплатно.

Инсталиране:

sudo apt install libreoffice-math

Използване:

За да стартирате LibreOffice Math, отворете менюто на приложенията и щракнете върху "LibreOffice Math".

С тези 17 безплатни приложения с отворен код за Linux, вие можете да оптимизирате работата си и да се забавлявате през 2023 г. От мултимедийни инструменти и офис приложения до игри и графични редактори, Linux ви предоставя множество възможности за задоволство на вашите нужди. Внимавайте да следвате инструкциите за инсталиране на всяко приложение и се наслаждавайте на свободния софтуер и неговите предимства.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...