3 подходящи дистрибуции на Linux за начинаещи.

Навлизането във вселената на Linux може да бъде объркващо, поради факта, че има много Linux дистрибуции.

Ако идвате от Windows, имате нужда от удобна за вас Linux дистрибуция за начинаещи. Най-предизвикателният аспект на Linux е фактът, че това е нова система за вас. Така че в тази статия ще се опитам да помогна да намерите най-добрата Linux дистрибуция, която може да ви помогне да започнете бързо с възможно най-малко разочарование.

  1. Linux Mint
Linux Mint

Ако идвате от Windows, Mint е може-би най-доброто място да започнете. Linux Mint е базиран на Ubuntu, идва с интерфейс, който ще помогне на потребителите на Windows бързо да се адаптират към новата среда.

Освен това, има колекция от Linux приложения и инструменти, които са напълно безплатни.

Linux Mint е и добър избор за вас, ако имате по-стар хардуер. Това е една от най-ефективните Linux дистрибуции и може да работи на наистина със стари системи. Необходими са му само около 512 MB RAM, за да работи, което е доста впечатляващо.

Така че, ако имате стара система, можете да я използвате, за да тествате Linux Mint, преди да направите своя окончателен избор.

  1. Ubuntu
 Ubuntu

Вероятно вече сте чували за него, защото доста лаптопи с Linux, които намирате в електронните магазини, идват с предварително инсталиран Ubuntu.

Ubuntu подобно на Linux Mint е изключително популярен, защото е удобен за начинаещи потребители на Windows. Всъщност Mint и Ubuntu са изключително сходни.

Както вече писах по-горе Linux Mint е базиран на Ubuntu, така че идва с подобен интерфейс, който ще помогне на потребителите на Windows бързо да се адаптират към новата среда.

Например получавате LibreOffice – напълно безплатно вместо Microsoft Office и дори има магазин за приложения, подобен на магазина за приложения на Microsoft.

Ubuntu е една от най-популярните дистрибуции на Linux. Това също означава, че има чести актуализации, голяма общност, която да ви помогне, когато е необходимо.

  1. Zorin OS
 Zorin OS

Zorin OS е друга дистрибуция на Linux, базирана на Ubuntu. Това означава, че също прилича много на Windows. Всъщност разработчиците се фокусираха върху предоставянето на истинско изживяване, подобно на Windows, като проектираха интерфейса на Zorin след Windows 7. Можете дори да изберете оформление, подобно на Windows XP, ако изпитвате носталгия.

Zorin може да не е толкова популярен като Ubuntu или Mint, но основната му цел е да помогне на потребителите на Windows по време на вълнуващия преход към Linux.

Адаптиране към Linux

Свикването с Linux може да отнеме време, но с правилната дистрибуция на Linux можете бързо да овладеете нещата. Скоро след това ще осъзнаете колко по-персонализирани и сигурни са Linux системите и ще започнете да изследвате по-специализирани дистрибуции. Освен това ще можете да се присъедините към всички страхотни общности, които ще накарат цялото изживяване да се почувства като присъединяване към клуб. Linux не е толкова страшен, колкото изглеждаше преди.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...