DNS кеш

DNS кеширането представлява временно запаметяване и съхранение на информация за дадено домейн име и неговия кореспондиращ IP адрес, след като веднъж е имало заявка към този домейн. По този начин когато бъде отправена повторна заявка за отваряне на същия сайт, кеширащия сървър моментално ще извади нужната информация от кеша, без да се налага да бъдат отправяни запитвания към root сървърите и DNS сървърите от по-ниско ниво. Taкa се спестява време за зареждане на страниците и не се натоварва DNS системата.

Например ако системата ви е Windows 10 и искате да видите какво се съхранява в DNS кеша на вашия компютър, изпълнете следното:

1.Кликнете на Win+R  и в новоотворилият се прозорец напишете cmd и натиснете ОК.

2.В отворилият се черен прозорец напишете ipconfig /displaydns и кликнете Enter.

А за да изчистите този локален DNS кеш използвайте следната команда: ipconfig /flushdns и кликнете Enter.

 

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...