Facebook, WhatsApp и Instagram се връщат онлайн след голямо прекъсване.

Прекъсването предизвика едновременно разочарование и наслада.

Facebook , WhatsApp и Instagram започват да се връщат онлайн след голямо прекъсване, продължило повече от шест часа в понеделник, което наруши комуникацията на приблизително 3 милиарда потребители на компанията.

Трите социални мрежи – всички собственост на Facebook – започнаха да имат проблеми около 11:40 сутринта източно време, според Down Detector , уебсайт, който е източник, който следи онлайн прекъсванията.

Компанията призна, че има проблеми малко след обяд ET, като заяви в туит от своя акаунт в WhatsApp, че „работи за връщане на нещата към нормалното и ще изпрати актуализация тук възможно най -скоро“. Подобни съобщения бяха споделени в акаунтите в Twitter за Facebook и Facebook Messenger .

Часове по -късно главният технически директор на Facebook Майк Шрьопфер заяви в туит , че компанията "изпитва проблеми с работата в мрежа" и работи възможно най -бързо "отстраняване на грешки и възстановяване" на услугите си.

Прекъсването- и последната реакция в Twitter-подчертава зависимостта ни от социалните мрежи, така и връзката любов-омраза, която те вдъхновяват. Невъзможността да се публикува във Facebook или Instagram предизвика равни части разочарование и облекчение, като някои се наслаждаваха на почивката от постоянната връзка с нашия дигитален живот. По ирония на съдбата, именно тези платформи за социални медии ни позволяват да изразим колективно смесените си чувства към ситуацията.

Прекъсванията не са нищо ново в онлайн света и услугите често излизат офлайн или изпитват забавяне. Прекъсването на Facebook в понеделник обаче беше необичайно, тъй като удари набор от продукти на компанията, включително централния му сайт и WhatsApp, услуга за шифровани съобщения, използвана широко по целия свят. Facebook е дълбоко затънал в глобалната инфраструктура и прекъсването прекъсна комуникациите за милиардите потребители на компанията. Уебсайтът и неговите услуги се използват за всичко – от случаен чат до бизнес транзакции.

Не е ясно веднага какво е причинило проблема. Експертът по сигурността Брайън Кребс заяви, че изглежда е свързан с DNS , и добави, че нещо "е накарало компанията да отмени ключови цифрови записи, които казват на компютрите и други устройства с интернет как да намират тези дестинации онлайн".

Прекъсването струва на Facebook приблизително 60 милиона долара пропуснати приходи към 13:00 ч. PT/16:00 ET, според Fortune и Snopes . Двете публикации изчисляват загубените приходи, като използват приблизително 29 милиарда долара, които компанията отчита в печалбите си за второто тримесечие. Facebook прави приблизително 319,6 милиона долара на ден приходи, 13,3 милиона долара на час, 220 000 долара на минута и 3700 долара на секунда. След това търговските обекти използваха тези цифри, за да изчислят загубата на приходи въз основа на продължителността на прекъсването.

Акциите в социалната мрежа спаднаха с близо 5% до 326,23 долара на акция на фона на широкото разпродаване на акции в социалните медии. (Акциите на Twitter и Snap бяха намалени с повече от 5%.)

Спадът в акциите на Facebook претегля нетната стойност на изпълнителния директор Марк Зукърбърг , която спадна до 121,6 милиарда долара.

Това не е първият път, когато Facebook страда от продължително прекъсване. През 2019 г. услугите на Facebook пострадаха от еднодневен прекъсване , което компанията обвини за „проблем с конфигурацията на сървъра“. При предишни прекъсвания социалната мрежа също е посочвала като причини проблем с DNS или централен софтуерен проблем .

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...