Hosts файл-функци,работа и местоположение

Всяка компютърна операционна система съдържа hosts файл, който свързва хост имена със съответни IP адреси. Първоначално файл с име HOSTS.TXT е бил поддържан и достъпен чрез система за споделяне на файлове в Станфордския изследователски институт за членство в ARPANET, който файл е съдържал списък с хост имена и хост адреси.

Бързото разширяване на ARPANET мрежата и необходимостта от актуализиране на нарастващия брой записи води до създаване на DNS системата през 1984г., която автоматизира публикуването и предоставя динамична резолюция на хост имената.

В съвременните операционни системи hosts файлът служи като алтернативен механизъм за резолване на домейн имена.

Синатксис на hosts файла

Файлът hosts е обикновен текстов файл и съдържа текстови редове, състоящи се от IP адрес в първото текстово поле, последвано от едно или повече хост имена.

Всяко поле е разделено от бяло пространство (табовете се предпочитат по исторически причини, но може да се използват и интервали).

Редове за коментари могат да бъдат включени и те са обозначават с хеш-символ (#) в самото начало на реда. Празните редове във файла се игнорират.

Например, типичен хост файл може да съдържа следното:

# Copyright (c) 1993-2006 Microsoft Corp.
#
# For example:
#
#   102.54.94.97   rhino.acme.com     # source server
#    38.25.63.10   x.acme.com       # x client host
# localhost name resolution is handle within DNS itself.
127.0.0.1    localhost  loopback
::1       localhost 

Този пример съдържа само записи за адресите на обратната връзка на системата и техните хост имена. Примерът показва също, че на един IP адрес може да отговарят множество хост имена (localhost и loopback), и че хост името може да бъде свързано (mapped) с IPv4 и IPv6 IP адреси.

Как работи hosts файла?

В съвременните операционни системи (OS) hosts файлa се използва като алтернативен механизъм за свързване на хост имена с IP адреси без участието на DNS системата.

Когато получи заявка за резолване на домейн име, OS първо проверява дали има запис за този домейн в hosts файла, след това търси запис в локалния кеш на компютъра и едва тогава изпраща запитване към DNS на интернет доставчика и по този начин, следвайки строго определена процедура се достига до IP адреса на домейна, към който браузера изпраща HTTP заявката.

Когато открие коректен запис за домейна в hosts файла, OS връща IP адреса от записа на браузера без да изпраща запитване към DNS системата.

По този начин нашия браузер изпраща HTTP заявка директно към IP адреса на хостинг сървъра, където е конфигуриран домейна, получава отговор от уеб сървъра и в монитора се зарежда сайта от новия хостинг.

Важно: за да работи записа в hosts файла коректно, домейна трябва да бъде конфигуриран на сървъра с посочения IP адрес. Не може да насочим www.google.com към IP адреса на нашия хостинг сървър. Технически ние може да създадем такъв запис, но той очевидно няма да зареди сайта www.google.com от нашия хостинг сървър.

Местоположение на hosts файла в някои операционни системи

Operating System Location

Операционна системаМестоположение
Linux, Unix/etc/hosts
Microsoft Windows (7, 8 и 10)%SystemRoot%\System32\drivers\etc\hosts
Mac OS X 10.2 +/etc/hosts (a symbolic link to /private/etc/hosts)

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...