понеделник 22 април 2019
  • :
  • :

Intel анонсира поддръжката на Vulkan в ОС Windows

Intel съобщи, че добавя за своите процесори пълната поддръжка на графичния интерфейс Vulkan в операционната система Windows. Поддръжката на Vulkan API е включена в драйверите Intel HD Graphics 21.20.16.4590.

Според тази информация, Vulkan ще се поддържа само в 64-битовите версии на ОС Windows 7, 8.1 и 10. Nvidia и AMD вече имат свои драйвери за Vulkan, а сега и Intel предлага решения за интегрираната графика в своите процесори от шесто поколение Skylake и от седмо поколение Kaby Lake, както и за графичния ускорител HD Graphics 505, интегриран в чиповете Pentium от поколението Apollo Lake.

Най-голяма полза от Vulkan се очаква да имат геймърите, понеже тази технология има редица преимущества пред DirectX, включително по-малки системни ресурси и по-добро използване на ядрата на графичния процесор. Подобно на DirectX, Vulkan използва възможностите на централния и графичния процесор за повишаване производителността в игрите. Програмистите могат да използват Vulkan и в устройствата за виртуална реалност, работещи с операционната система Windows 10.

Vulkan има кросплатформена поддръжка, с която десктоп и мобилните устройства получават еднакви преимущества. Освен в ОС Windows, технологията Vulkan се поддържа в Android, Linux и Tizen. Интерфейсът първоначално се разработваше от AMD и се наричаше Mantle, но след това бе поет от групата Kronos и сега е проект с отворен код.

Източник:kaldata.com
0Вашият коментар