Какво е преносимо приложение и защо е важно да го използвате

Portable App

Използването на съвременни технологии винаги носи удобство и иновации в нашия ежедневен живот. Една от тези иновации са преносимите приложения, които играят ключова роля в улесняването на взаимодействието ни с технологични устройства.

В тази статия ще разгледаме какво са преносимите приложения и защо трябва да ги използвате, за да оптимизирате своя опит с технологията.

Инсталаторите бяха чудесна идея за опростяване, когато използвахме Windows 95, но днес има много причини да избягваме инсталаторите, включително:

1: Регистърът на Windows – Всяко приложение, което инсталирате, добавя записи в регистъра и когато деинсталирате приложение, рядко всички тези записи премахнати, като в крайна сметка се създаде голям регистър.

2: Нежелани файлове – Подобно на регистъра, файловете се създават и често се оставят. Те могат да варират от шепа до хиляди ненужни файлове, губейки място и в крайна сметка фрагментирайки вашето устройство.

3: Архивиране на вашите приложения – Инсталаторите често поставят файлове и папки на различни места. Поради това не винаги можете да архивирате папка и да я възстановите по-късно.

4: Потенциално нежелан софтуер – Много инсталатори идват в пакет със софтуер на трети страни, за който трябва да следите и да се откажете. Те се наричат ​​потенциално нежелан софтуер или PUP. Преносимият софтуер рядко съдържа нежелан софтуер на трети страни, тъй като повечето PUP идват като инсталатори.

5: Нулиране на този компютър-Windows 10/11 включва – Нулиране на този компютър, което ви позволява да започнете отначало с Windows 10/11. Въпреки че можете да запазите всичките си снимки, документи, видеоклипове и музика, целият инсталиран софтуер ще бъде изтрит. Вашите преносими приложения ще останат там, недокоснати, спестявайки ви неудобството да преинсталирате целия си софтуер.

Всички тези инсталатори често са отговорни за много от нашите компютърни проблеми. Почти ви кара да се чудите защо изобщо някой би инсталирал изпълним файл? Защото понякога нямаш избор.

Какво е преносимо приложение?

Преносимите приложения за Windows се наричат "Universal Windows Platform" (UWP) приложения. Те са специално проектирани и разработени така, че да работят на различни устройства с Windows 10/11 операционна система, включително компютри, таблети, смартфони, Xbox конзоли и др. Въпреки че Windows 10/11 има поддръжка и за стандартни "Win32" приложения, UWP приложенията са оптимизирани за по-гъвкавост и удобство при използване на разнообразни устройства.

Преносимите приложения се предлагат в различни форми. Понякога те са изпълними (EXE) и понякога компресирани (ZIP).

1: Преносими изпълними файлове

Преносимите изпълними файлове изглеждат точно като всяка инсталационна програма, която изтегляте, с изключение на това, че приложението или играта се изпълняват, когато кликнете двукратно върху тях. Единственото нещо, за което трябва да следите при преносимите изпълними файлове, е, че понякога те извличат файлове, когато се изпълняват. Обикновено това са за настройките на приложението. Поради това винаги трябва да създавате папка за изпълними файлове.

2: Преносими компресирани

Компресираните файлове почти винаги идват в ZIP формат, който Windows може да извлече вместо вас. Те се предлагат и в други формати, включително RAR, 7z и други. Ако намерите формат, различен от ZIP, тогава има много безплатни програми за компресиране, включително 7-Zip и PeaZip.

Всяко приложение ще трябва да бъде извлечено в папка и след това да създадем под-папки, за да съхраняваме всичките си преносими приложения.

Защо трябва да използвате преносими приложения?

Удобство на достъп: Преносимите приложения предоставят лесен и бърз достъп до информация и услуги на всяко време и навсякъде. С едно докосване можем да проверим електронната поща, да разгледаме новините, да се свържем с приятели или да извършим покупки онлайн.

Персонализация: Много преносими приложения предлагат възможности за персонализация, което позволява на потребителите да настроят приложението според своите нужди и предпочитания. Това подобрява потребителския опит и прави използването на технологията по-удовлетворително.

Развлечение и продуктивност: Преносимите приложения предлагат богат избор от забавления и инструменти за повишаване на продуктивността. От игри и стрийминг на филми до организация на задачи и създаване на документи – всичко това може да се постигне чрез разнообразни приложения.

Съобщителност: С мобилните приложения можем бързо и лесно да поддържаме връзка с близките си. От разговори в реално време до споделяне на снимки и видеоклипове, преносимите приложения ни помагат да се чувстваме свързани, дори когато сме на разстояние.

Характеристики на преносимите приложения за Windows

Адаптивен дизайн: UWP приложенията могат да се адаптират към различни размери на екрана и разделителни способности. Това позволява на приложенията да изглеждат добре и да се използват ефективно на всяко устройство.

Съвместимост: Тези приложения се изпълняват на всички устройства с Windows 10, което осигурява съвместимост и удобство при използване на различни платформи.

Дистрибуция: Преносимите приложения могат да се инсталират и актуализират чрез Microsoft Store – централната платформа за разпространение на приложения за Windows. Това улеснява потребителите да откриват, инсталират и поддържат приложенията си.

Сигурност: UWP приложенията са песимизирани за повишена сигурност. Те се изпълняват в контролирана среда и имат ограничен достъп до системни ресурси, което помага за предотвратяване на злонамерени действия.

Интеграция със системата: Преносимите приложения могат да използват различни възможности на Windows 10, като например уведомления, геолокация, камера и други.

Как да деинсталирате или архивирате преносими приложения?

Може би вече сте се досетили, че за да деинсталирате преносимо приложение, всичко, което трябва да направите, е да изтриете папката и всеки пряк път, който сте създали. Това е! Приложението е „деинсталирано“.

Какво ще кажете за архивиране на вашите програми? Просто кликнете върху папката MyApps и я копирайте или плъзнете и пуснете на външен или втори твърд диск, флаш устройство или дори в облака.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...