Windows 11 – всичко, което трябва да знаете

Източник: Microsoft

Microsoft обяви,че скоро ще пусне Windows 11. Оказва се,че Windows 10 все пак не е последната версия на Windows,но това е добре,защото Windows 11 ще бъде безплатна за всички потребители на Windows 10 и включва цял куп нови функции и подобрения спрямо текущата версия на Windows.

Дата на издаване на Windows 11

Microsoft казва,че Windows 11 ще започне да се разпространява като безплатен ъпгрейд за потребителите на Windows 10 тази есен,въпреки че не на всички ще бъде предложена актуализацията веднага.Надстройката до Windows 11 също ще бъде незадължителна,което означава, че потребителите на Windows 10 могат да останат в Windows 10,докато поддръжката отпадне през 2025 г.

Вече можете да видите дали вашият компютър отговаря на новите минимални изисквания за Windows 11.Има и някои „твърди“ и „меки“ изисквания,типове процесори за която хардуерът може да получи Windows 11.

От 28 юни тези, които са записани в Windows Insider Dev Channel,също могат да започнат да тестват Windows 11.

Една от най-големите промени в системните изисквания на Windows с Windows 11 е,че операционната система вече е достъпна само за 64-битови процесори.Microsoft не пуска 32-битова версия на операционната система,въпреки че 32-битовите приложения ще продължат да работят.

Microsoft също ограничава официално поддържаните компютри с Windows 11 до тези на Intel 8-мо поколение (или еквивалент) и по-нови.Това означава, че ако имате процесор по-стар от Intel 8-то поколение,вероятно няма да можете да стартирате официално Windows 11, когато бъде пуснат по-късно тази година.

Компанията заяви, че ще обмисли някои процесори от Intel 7-мо поколение и AMD Ryzen 1000 по-късно тази година,но всичко по-старо изглежда,че е извън масата.

Windows 11 също изисква размер на дисплея най-малко 9 инча,което означава, че няма да виждаме телефони или мини 8-инчови таблети с Windows 11.Microsoft също увеличи необходимото място за съхранение на дискове до 64 GB,спрямо 16 GB с Windows 10 Същото важи и за RAM,като се увеличава от 2GB на 4GB.

Windows 11 включва цял куп нови функции и промени,които го отличават от Windows 10.За начало Windows 11 разполага с чисто нов дизайн на потребителския интерфейс (UI),изграден от нулата с оглед на простота и лекота на използване.Microsoft се опита да опрости потребителския интерфейс във възможно най -много области,създавайки чисто,плавно пространство за работа и игра.

Има и ново приложение за чат,вградено направо в лентата на задачите,което ви позволява да споделяте файлове,текст и видео с приятели,семейство или колеги чрез Microsoft Teams за потребители.Microsoft интегрира Teams в Windows 11 по други начини, например с възможност за споделяне на прозорец на приложение в повикване на Teams директно от лентата на задачите,както и заглушаване на вашия микрофон от областта System Tray.

Източник: Microsoft

Microsoft създаде ново меню „Старт“ и изживяване на лентата на задачите,сега центрирано по подразбиране.Изчезнаха живи те плочки,а на тяхно място е мрежа от икони на приложения,които могат да бъдат пренаредени.Закачените и работещи приложения в лентата на задачите вече са центрирани и има много нови фини анимации при щракване и преместване на нещата.Центърът за системни тави и действия е променен, за да съответства на това, като известията и бързите действия вече са разделени на две отделни менюта.

Бързите действия вече са известни като Бързи настройки и се появяват,когато щракнете върху иконите на системата в най -дясната част на лентата на задачите.От тук можете да се свържете с Wi-Fi или Bluetooth устройство, да активирате нощна светлина, да конфигурирате режим на фокусиране и много други.Щракването върху датата и часа ще отвори изгледа на календара и известията.

Microsoft също така представя нов панел „Widgets“,който съдържа функции като „Задачи“ , „Календар“, „Снимки“ и новини от MSN.

Като цяло Windows 11 е много по – отворена система в сравнение с Windows 10 и неговите предшественици.

И накрая, Microsoft говори за това как Windows 11 е създаден за геймъри с нови функции като Auto HD,Direct Storage и DirectX 12 Ultimate.

Както бе споменато по -горе, Windows 11 ще се достави по – късно тази година и ще се предлага като безплатен ъпгрейд за потребителите на Windows 10. Microsoft казва, че няма ограничение във времето за това, което означава, че няма да се наложи да надстроите до Windows 11 веднага, ако не искате.

Производителите на оригинално оборудване обаче ще трябва да плащат за лиценз за Windows 11.Самият лиценз не е безплатен, но ако надстроите от Windows 10, можете да запазите лиценза си и следователно да останете активирани. Точно така работи с преминаването от Windows 7 и Windows 8 към Windows 10.Очакваме също Windows 11 да бъде достъпен за самостоятелна покупка на потребителите,като Windows 10.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...