Инсталиране и използване на Proxmox

Инсталиране и използване на Proxmox

Proxmox Virtual Environment (Proxmox VE) е мощен инструмент, който предоставя виртуализация и управление на контейнери.

Какво е Proxmox?

Proxmox (Proxmox Virtual Environment) е безплатно решение за управление на виртуализация на сървър с отворен код, което ви позволява да стартирате множество виртуални машини (VM) и контейнери на един физически хост.

Той предоставя уеб-базиран графичен потребителски интерфейс (GUI), който ви позволява да управлявате цялата инфраструктура за виртуализация, включително създаване, управление, миграция, архивиране и наблюдение на VM.

Предимства на Proxmox

Proxmox предлага редица предимства, включително:

  • Гъвкавост: Proxmox може да се използва за виртуализация на различни операционни системи, включително Linux, Windows и macOS.
  • Ефективност: Proxmox е оптимизирана за използване на ресурси, което я прави подходяща за малки и средни предприятия.
  • Надеждност: Proxmox предлага редица функции за сигурност и възстановяване при бедствия, които помагат за защита на данните и системите.

Предварителни условия за инсталиране на Proxmox

За да инсталирате Proxmox, трябва да имате следното:

  • Физически сървър или виртуална машина
  • Поне 4 GB памет и 40 GB дисково пространство.
  • 64-битов процесор

След като имате необходимите ресурси, можете да продължите с инсталирането на Proxmox.

Инсталиране на Proxmox

Първата стъпка е да изтеглите ISO образа на Proxmox

Изберете Proxmox Virtual Environment от наличните опции.

Proxmox Virtual Environment

Продължете, като изберете опцията ISO .

ISO

Към момента най-новата версия на Proxmox VE ISO Installer е версия 8.0-2.

Ако има достъп до по-нова версия, тя ще се покаже в началото на списъка. За да получите инсталационната програма , кликнете върху бутона Download или изберете опцията Torrent и запазете файла.

Download Proxmox

  1. Създайте инсталационен USB: Използвайте подходящ софтуер, като Rufus или Etcher, за да създадете стартиращо USB с Proxmox VE ISO файла.
  2. Заредете инсталатора: Поставете USB устройството във вашия сървър и го рестартирайте. Изберете стартиращо USB устройство и стартирайте инсталацията.
Инсталиране на Proxmox VE

За да продължите, прегледайте и приемете Лицензионното споразумение

Лицензионното споразумение

Изберете желания целеви диск за инсталиране на Proxmox.

целеви диск

След това конфигурирайте местоположението, часовата зона и клавиатурната подредба.

Генерирайте стабилна парола за вашите администраторски идентификационни данни , потвърдете я, като я въведете отново и предоставете имейл адрес, за да получавате известия от системния администратор.

pve-set-password.png

За да завършите инсталирането на Proxmox, трябва да конфигурирате мрежовите настройки , които включват избор на интерфейс за управление, задаване на име на хост към сървъра, указване на наличен IP адрес, настройка на шлюза по подразбиране и конфигуриране на DNS сървър.

network-setup

След завършване на инсталацията и позволяване на системата да се рестартира , ще се появи менюто Proxmox GRUB . Оттам изберете „Proxmox Virtual Environment GNU/Linux“ и натиснете клавиша Enter .

След това ще се появи приветствено съобщение от Proxmox VE, което включва IP адрес за достъп до Proxmox.

След като навигирате до необходимия IP адрес, вероятно ще срещнете предупредително съобщение , че страницата е несигурна поради използването на самоподписани SSL сертификати от Proxmox VE.

За да продължите към интерфейса за уеб управление на Proxmox, трябва да изберете опцията да продължите след това предупредително съобщение .

За да получите достъп до интерфейса на Proxmox, трябва да влезете като root и да въведете паролата, зададена по време на инсталацията.

login-interface

При достъп до интерфейса може да се появи диалогов прозорец , показващ, че няма валиден абонамент за сървъра. Важно е да се отбележи, че тази допълнителна услуга, предлагана от Proxmox, не е задължителна . Ако искате да игнорирате това съобщение, просто щракнете върху бутона OK.

skipe-subscription

Може да ви е интересно да прочетете: Как да изтеглим и инсталираме шаблон на контейнер в Proxmox?

Интерфейс за управление на Proxmox

Интерфейсът за управление на Proxmox е уеб-базиран GUI, който управлява виртуални машини, контейнери, съхранение, мрежи и клъстери в платформата за виртуализация Proxmox VE. Той предоставя функции като управление на виртуална машина и контейнер, управление на съхранение, управление на мрежата и висока наличност.

Интерфейс за управление на Proxmox

Заключение

Proxmox VE е мощен инструмент, който предоставя виртуализация и управление на контейнери. След инсталацията и конфигурирането му, вие ще можете ефективно да управлявате вашите виртуални машини и контейнери.

Следвайки ръководството за инсталиране и конфигурирайки необходимите настройки, потребителите могат лесно да настроят среда на Proxmox VE, за да отговорят на техните нужди за виртуализация.

Fedya Serafiev

Федя Серафиев

Федя Серафиев е собственик на сайта urocibg.eu. Той намира удовлетворение в това да помага на хората да решават и най-сложните технически проблеми. Сегашната му цел е да пише лесни за следване статии, така че подобни проблеми изобщо да не възникват.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу: