Какво е уеб приложение?

Точно както мобилното приложение съществува на мобилно устройство, уеб приложението е всяка компютърна програма, която изпълнява специфична функция, като използва уеб браузър като свой клиент. Приложението може да бъде толкова просто като табло за съобщения или формуляр за контакт в уебсайт, или може да бъде толкова сложно като текстообработваща програма или приложение за мобилни игри за няколко играча, което изтегляте на телефона си.

Какви са ползите от използването на уеб приложения?

Уеб приложението освобождава разработчика от отговорността да изгради клиент за конкретен тип компютър или операционна система, така че всеки може да използва приложението заедно, тъй като има достъп до интернет. Те могат да използват Chrome , Firefox или Microsoft Edge въпреки че някои приложения изискват конкретен уеб браузър .

Уеб приложенията обикновено използват комбинация от скрипт от страна на сървъра (ASP, PHP и т.н.) и скрипт от страна на клиента (HTML, Javascript и т.н.). Скриптът от страна на клиента се занимава с представянето на информацията, докато скриптът от страна на сървъра се занимава с всички трудни неща като съхранение и извличане на информация.

Колко дълго съществуват уеб приложенията?

Уеб приложенията съществуват още преди световната мрежа да стане масова. Например, Лари Уол е разработил Perl – популярен скриптов език от страна на сървъра, през 1987 г. Това е било седем години преди интернет наистина да започне да набира популярност извън академичните и технологичните кръгове.

Първите масови уеб приложения са били сравнително прости, но в края на 90-те се наблюдава тласък към по-сложни уеб приложения. В днешно време милиони хора използват уеб приложения, за да подават данъци върху доходите онлайн, да изпълняват задачи за онлайн банкиране, да споделят публикации в социалните медии, да общуват с приятели и семейство и т.н..

Как се развиха уеб приложенията?

Повечето уеб приложения се основават на архитектурата клиент-сървър, където клиентът въвежда информация, а сървърът съхранява и извлича информация. Имейлът е добър пример за това, като услуги като Gmail и Microsoft Outlook предлагат уеб-базирани имейл клиенти.

Все повече и повече уеб приложения са разработени за работа с функции, които обикновено не изискват достъп до сървъра. Например Google Docs е уеб приложение, което може да действа като текстообработваща програма, като съхранява информация в облака и ви позволява да „изтеглите“ документа на личния си твърд диск.

Мобилните приложения, които се свързват с интернет (като Facebook, Dropbox и различни банкови приложения), също са примери за това как уеб приложенията са проектирани за нарастващия дял на мобилната мрежа в глобалния интернет трафик.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...