Какво е Cortana и как работи

 

Интелигентният гласов асистент на Microsoft се нарича Cortana. Той е подобен по функция на Siri, гласовият асистент на Apple, и на Google Now – виртуалният асистентът на Android.

Cortana ще бъде интегриран в следващата операционна система на компанията Windows 10, а първото представяне на този нов виртуален асистент беше по време на конференцията на Microsoft BUILD Developer (2-4 април 2014 г.) в Сан Франциско.

Ако все още не сте сигурни, че знаете какво представлява Cortana, вижте какво трябва да знаете за новия интелигентeн гласов асистент на Microsoft.

Какво е Microsoft Cortana?

Cortana е персонален цифров помощник, чиято цел е да направи живота ви по-лесен. Може да поискате помощ от Cortana за прогнозата за времето, превръщането на сантиметра в инчове, победителят в спортен турнир или рождения ден на някой ваш приятел.

Как работи Cortana?

Може да ‘общувате‘ с Cortana с гласови команди или като въведете вашите въпроси или команди. Според това дали сте написали въпроса си или сте го задали на глас, Cortana ще ви отговори с написан текст или вербално. Cortana замества функцията за търсене в Windows Phone и се появява като жива плочка на вашето устройство.

Cortana може да ви помогне за следното:

– Да планирате среща

– Да настроите напомняне за важна задача

– Да изпращате автоматични отговори на повикващите, когато не искате да ви безпокоят

– Да се логвате във Facebook

– Да получавате актуална информация за трафика, времето и много други неща

Единственото условие да използвате Cortana е да имате акаунт в Microsoft. Имайте предвид обаче, че тази функция не се предлага за всички езици. Ако настроите телефона си на език, който не се поддържа, плочката Cortana и приложението няма да се покажат.

Как да достигна до настройките на Cortana на телефона си?

Едно от предимствата на Cortana е, че дигиталният личен помощник няма да ‘приеме нещата лично’, ако желаете да регулирате настройките му и начина му на работа. Eтo как може да влезете в настройките на Cortana в Windows Phone.

– Натиснете бутона ‘Търсене’, за да влезете в Cortana, след което докоснете Cortana's Notebook (Бележник на Cortana) > Settings (Настройки).

– В списъка с приложения докоснете ‘Настройки’, плъзнете бързо до ‘Приложения’, след което докоснете ‘Cortana’. (Ако използвате версия Windows Phone 8.1 Update 2 или по-нова, докоснете Настройки > Cortana, за да промените настройките на Cortana).

Мога ли да ползвам Microsoft Cortana на компютъра си?

Windows 10 ще се предлага с гласовия личен асистент на Windows Phone – Cortana. Целта на Microsoft е да унифицира операционните системи както за десктопи, таблети, смартфони, така и за Xbox конзолата за игри.

Благодарение на Cortana ще може да зададете на компютъра си гласови команди за стартиране на Powerpoint презентация, намиране на снимки, изпращане на имейл, и така нататък, както и да получите съвет дали да си вземете чадър преди да излезете.

Въпреки това, от Microsoft ни уверяват, че гласовият контрол няма да бъде заместител на познатия тип интеракция с компютъра, а двата ще работят в симбиоза.

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...