Какво е LAN?

LAN означава локална мрежа. LAN е група от компютри и устройства, които се намират на определено място. Устройствата се свързват към LAN чрез Ethernet кабел или чрез Wi-Fi. Вашият дом може да има LAN. Ако вашият компютър, таблет, смарт телевизор и безжичен принтер се свържат през вашата Wi-Fi мрежа, тези свързани устройства са част от вашата LAN система. Само устройства, които сте разрешили, имат достъп до вашата LAN.

Кратка история на LAN

LAN мрежите са използвани за първи път от колежи и университети през 60-те години на миналия век. Тези компютърни мрежи са били използвани за каталогизиране на библиотечни колекции, график на часовете, записване на оценките на учениците и споделяне на ресурси от оборудване.

LAN мрежите станаха популярни сред бизнес организациите едва след като Xerox PARC разработи Ethernet през 1976 г. Chase Manhattan Bank в Ню Йорк е била първата търговска употреба на тази нова технология. До началото на 80-те години много фирми са имали интернет мрежа ( интранет ), състояща се от стотици компютри, които споделяли принтери и съхранение на файлове на едно място.

След пускането на Ethernet, компании като Novell и Microsoft разработиха софтуерни продукти за управление на тези Ethernet LAN мрежи. С течение на времето тези мрежови инструменти станаха част от популярните компютърни операционни системи. Microsoft Windows 10/11 имат инструменти за настройка на домашна мрежа.

Характеристики на LAN

LAN мрежите се предлагат в много размери. Група устройства, свързани чрез домашна интернет връзка, е LAN. Малките фирми имат локални мрежи, които свързват дузина или сто компютъра с принтери и съхранение на файлове. Най-големите локални мрежи се контролират от сървър, който съхранява файлове, споделя данни между устройства и насочва файлове към принтери и скенери.

LAN се различава от другите видове компютърни мрежи (като интернет) по това, че устройствата, свързани към LAN, са в една и съща сграда като дом, училище или офис. Тези компютри, принтери, скенери и други устройства се свързват към рутер с Ethernet кабел или чрез безжичен рутер и Wi-Fi точка за достъп. Множество локални мрежи могат да бъдат свързани през телефонна линия или радиовълна.

Има два типа LAN мрежи: клиент/сървър LAN и peer-to-peer LAN.

Клиент/сървър LAN мрежите се състоят от няколко устройства (клиентите), свързани към централен сървър. Сървърът управлява съхранението на файлове, достъпа до принтера и мрежовия трафик. Клиентът може да бъде персонален компютър, таблет или други устройства, които изпълняват приложения. Клиентите се свързват със сървъра или чрез кабели, или чрез безжична връзка.

Peer-to-Peer LAN нямат централен сървър и не могат да се справят с тежки натоварвания като клиент/сървър LAN. В peer-to-peer LAN всеки персонален компютър и устройство споделят еднакво в работата на мрежата. Устройствата споделят ресурси и данни чрез кабелна или безжична връзка с рутер. Повечето домашни мрежи са peer-to-peer.

Как да използвaме LAN в дома си ?

Домашната LAN мрежа е чудесен начин да създадете връзка между всяко устройство във вашия дом, включително компютри, лаптопи, таблети, смартфони, принтери, факс машини и устройства за игри. Когато вашите устройства са свързани към вашата Wi-Fi, можете да споделяте файлове частно с членове на семейството, да печатате безжично от всяко устройство и да осъществявате достъп до данни на други свързани устройства.

Домашната LAN може също да бъде разширена, за да включва системи за домашна сигурност, смарт телевизори, контроли на домашната среда и интелигентни кухненски устройства. Когато тези системи се добавят към LAN, всяка система може да се управлява от всяко устройство и място в дома.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...