Какво е root на Android телефон?

root” идва от *nix системите (Unix, Linux и подобни). Това е супер потребител, който има права над всичко и може да прави всичко или с други думи – това е администратора. Ако имате root, значи имате достъп до администраторския акаунт и можете да правите каквото поискате – да триете файлове в системни директории или пък да инсталирате драйвери, приложения и още много други неща. Когато сте root потребител, всички ограничения отпадат.

Андроид е линукс базирана операционна система и тя също има един потребител – root, който има права за всичко. Андроид дистрибуция е конфигурирана така, че вие да нямате достъп до root потребителя и работите под акаунт, който има ограничени права.Така вашият телефон става “заключен”, защото вие нямате достъп до root акаунта и съответно не може да четете/пишете по системната файлова система на телефона. Все едно да си купите лаптоп с инсталиран Windows и да нямате администраторски акаунт и да не може да инсталирате нови програми например. Същото е и при заключените Андроид телефони.Може да ползвате операционната система, но не може да я модифицирате. Не може да слагате собствени версии на Андроид, не може да слагате никакви други версии на Андроид освен официалните предвидени конкретно за вашия модел телефон. Не можете да направите резервно копие на вашите платени програми и не можете да правите още много други неща.

Трябва ли ми root на телефона?

Ако имате рутнат телефон т.е. имате root достъп, вие може да правите абсолютно всичко. Може да триете/модифицирате/четете всеки един файл от вътрешната памет на телефона,ще можете да слагате версии на Андроид, които не са официални, да ги модифицирате и да инсталирате програми, които изискват root достъп. Поради всички тези причини, а и доста други, много хора искат да имат root.

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...