Какво представляват Zip и WinZip?

zip

Архивиране и разархивиране са техники за управление на файлове за пакетиране на множество файлове в един малък пакет и след това разопаковането му за употреба. Компресирането и разархивирането са популярни за изпращане на прикачени файлове по имейл, изтегляне на файлове и прехвърляне на файлове чрез FTP.

Какво е Zip файл?

Zip файлът е наричан още архивен файл . Zip файлът е контейнер, който съдържа действителните компресирани файлове. Целта на Zip файла е транспортиране и съхранение. Zip файлът действа като чанта : съдържа съдържанието вътре за лесно транспортиране и съхранение. Това прави възможността за използване на Zip файлове (и техните двойни Rar файлове ) ценна за споделящите и изтеглящите файлове.

Как работят Zip файловете?

Zip файл постига три неща:

Той обединява един или повече файлове в един файл контейнер.

Той компресира (архивира) съдържанието си с до 90 процента, създавайки по-малък файл, който е по-лесен за изпращане, преместване и съхраняване.

По желание може да бъде защитен с парола срещу нежелани зрители.

Zip е същият като WinZip?

Въпреки че много хора бъркат Zip и WinZip, те са технически различни:

Zip е общият файлов формат на компресиран архив, който носи суфикса .zip.

WinZip, подобно на WinRAR, е името на софтуерно приложение, което създава и управлява Zip файлове.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...