Какво точно е файлова система?

Компютрите използват определени видове файлови системи, за да съхраняват и организират данни на носители, като например твърд диск или флаш устройство.

Файловата система може да се разглежда като база данни, съдържаща физическото местоположение на всяка част от данните на устройството. Данните обикновено са организирани в папки, наречени директории, които могат да съдържат други папки и файлове.

Всяко място, където компютър или друго електронно устройство съхранява данни, използва някакъв тип файлова система. Това включва вашия компютър с Windows, вашия Linux, вашия смартфон, банкомат на вашата банка – дори компютърът в колата ви!

Файлови системи на Windows

Операционните системи Microsoft Windows винаги са поддържали различни версии на файловата система FAT. FAT означава File Allocation Table , термин, който описва какво прави: поддържа таблица с разпределението на пространството на всеки файл.

В допълнение към FAT, всички операционни системи Windows след Windows NT поддържат по-нова файлова система, наречена NTFS — файлова система с нова технология . За Windows NT NT означава нова технология.

Всички съвременни версии на Windows също поддържат exFAT , който е предназначен за флаш устройства.

ReFS (устойчива файлова система) е по-нова файлова система за Windows 11, 10 и 8, която включва функции, които не са налични с NTFS , но в момента е ограничена по няколко начина.

Файлова система се настройва на устройство по време на форматиране.

Повече за файловите системи

Файловете на устройството за съхранение се съхраняват в сектори . Секторите, маркирани като неизползвани, могат да съхраняват данни, обикновено в групи от сектори, наречени блокове . Това е файловата система, която идентифицира размера и позицията на файловете, както и кои сектори са готови за използване.

Без структура за организиране на файлове не само би било почти невъзможно да се премахнат инсталираните програми и да се извлекат конкретни файлове, но и не биха могли да съществуват два файла с едно и също име, защото всичко може да е в една и съща папка (което е една от причините папките да са толкова полезни).

Понякога терминът "файлова система" се използва в контекста на дялове . Например, казвайки „има две файлови системи на моя твърд диск“ не означава, че устройството е разделено между NTFS и FAT, а че има два отделни дяла, които използват един и същ физически диск.

Повечето приложения, с които влизате в контакт, изискват файлова система, за да работят, така че всеки дял трябва да има такава. Освен това програмите зависят от файловата система, което означава, че не можете да използвате програма в Windows, ако е създадена за използване в Linux.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...