Как да използвате ChatGPT в Linux терминал без API ключове

ChatGPT

ChatGPT и неговите алтернативи процъфтяват в интернет, като помагат на потребителите да изпълняват ежедневните задачи с лекота.

В тази статия ще научите как да използвате ChatGPT директно от терминала на вашия Linux без необходимост от API ключове.

Какво е ChatGPT?

ChatGPT е езиков модел, разработен от OpenAI, за генериране на текст с впечатляващо качество и смисъл, базиран на технологията на генеративните пристрастни мрежи (GPT – Generative Pre-trained Transformer).

Това е напреднал модел на изкуствен интелект, който може да отговаря на въпроси, да предоставя информация и да провежда конверсации с потребителите.

Предпоставки за инсталиране на ChatGPT в Linux

Ето някои от предпоставките, които трябва да изпълните, преди да можете да инсталирате ShellGPT на вашата Linux система.

Ще ви е необходима машина с Linux.

Инсталиран python3 и Python PIP

Така че, първо, използвайте следната команда, за да определите версията на Python, инсталирана на вашия компютър с Linux:

python3 --version

python3

Ще ви покажа, един добър инструмент, който можем да използваме за ChatGPT в Linux, и най-доброто от всичко е, че той използва услугите на уеб платформата BAI Chat, за да ни предложи силата на ChatGPT в нашите терминали, без да изисква използването на добре познати API ключове (ключове за достъп и връзка с платформата Open AI ChatGPT).

Този инструмент се нарича: GPT терминал (TGPT).

Какво е TGPT?

TGPT е инструмент за междуплатформен интерфейс на командния ред (CLI), който ви позволява да използвате ChatGPT във вашия терминал, без да изисквате API ключове. Той комуникира с бекенда на Bai chatbot и е написан на Go.

Инсталиране на TGPT

Инсталирането му е наистина лесно. Необходимо е само да се изпълни следната команда:

curl -sSL https://raw.githubusercontent.com/aandrew-me/tgpt/main/install | bash -s /usr/local/bin

Как да използваме TGPT на GNU/Linux?

За стартирането ще е необходимо само да напишете tgpt последвано от въпроса, която трябва да се изпълни в кавички, като се използват двойни кавички.

Например:

tgpt "Какво можеш да направиш?"

TGPT

Команда tgpt ,може да бъде преименувано на всяко друго, което потребителят желае, като просто изпълни следната команда:

sudo mv /usr/local/bin/tgpt /usr/local/bin/вашата нова команда

Например, ако желаете-примерно командата да бъде da :

sudo mv /usr/local/bin/tgpt /usr/local/bin/da

tgpt

Поздравления! Сега имате функционален ChatGPT във вашият Linux терминал. Без да се налага да ползвате API ключове, можете да се насладите на уменията на GPT.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...