Как да изтеглим и инсталираме шаблон на контейнер в Proxmox?

Proxmox използва контейнери на Linux (LXC) като своя основна контейнерна технология.

Можем да създаваме контейнери от графичния уеб потребителски интерфейс (GUI) на Proxmox VE или от командния ред с помощта на Proxmox Container Toolkit ( pct ).

В тaзи статия ще видим как да създадем и управляваме Proxmox контейнери от уеб интерфейса за управление на Proxmox.

1.) Изтеглете изображения на контейнери

Изображенията на контейнери (известни също като шаблони или устройства) са tar архив, който е в пакет с всичко необходимо за стартиране на контейнер.

Proxmox предоставя различни шаблони за популярни Linux дистрибуции от официалните хранилища на Proxmox VE.

Можете също така да изтеглите различни готови шаблони от уебсайта Turnkey Linux .

Кликнете върху малкия бутон със стрелка до името на вашия Proxmox host, за да го разгънете. И щракнете върху хранилището с име local . Ще видите следния екран.

Кликнете върху опцията „CT Templates“ и след това върху бутона „templates“.

 

От шаблон можете да заредите широка гама от OS шаблони за вашия възел. Просто изберете шаблон и щракнете върху бутона за изтегляне.

Можете също да кликнете и върху бутона Upload, за да качите вече изтеглен шаблон, или да изберете бутона Download from URL, за да изтеглите шаблона от конкретен URL.

Можете също така да качите ISO изображение на всяка операционна система, която да разположите като виртуална машина. Просто кликнете върху upload и след това изберете вашия ISO файл и го качете.

Надявам се тази статия да ви е полезна.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...