Как да инсталираме Cinnamon Desktop на Ubuntu

инсталираме Cinnamon Desktop на Ubuntu

Какво е Cinnamon Desktop

Cinnamon е безплатна настолна среда с отворен код за Linux и Unix-подобни операционни системи. Cinnamon е основната десктоп среда на дистрибуцията Linux Mint и се предлага като допълнителен десктоп за други Linux дистрибуции и други Unix-подобни операционни системи.

Cinnamon предоставя красив и богат на функции потребителски интерфейс. Той използва десклети за единични приложения за работния плот като приложение за времето, рамки за снимки и часовници.

Работният плот на Cinnamon се поддържа от повечето съвременни Linux дистрибуции, включително Ubuntu. Зарежда се бързо и работи гладко на по-стар хардуер.

Инсталиране на Cinnamon Desktop на Ubuntu 22.04

Тази статия ще ви помогне да инсталирате работната среда на Cinnamon в Ubuntu системи.

Стабилните пакети на Cinnamon за най-новите дистрибуции на Ubuntu са достъпни под universe PPA. Първо добавете PPA към вашата система със следната команда.

Активирайте Universe PPA на системата Ubuntu Bionic.

sudo add-apt-repository universe

След това актуализирайте apt кеша на вашата система. Горната команда вече ще го направи, но в случай че не е актуализирана, изпълнете командата по-долу.

sudo apt update

И накрая, инсталирайте работния плот Cinnamon на вашата Ubuntu система. Това също ще добави множество зависимости към вашата система.

sudo apt install cinnamon-desktop-environment

Натиснете 'y' за всяко потвърждение, подканено от инсталатора.

Това е. Горните стъпки ще завършат инсталацията на Cinnamon за настолни компютри на Ubuntu системи.

Използване на Cinnamon Desktop на Ubuntu

След успешно инсталиране на работния плот на Cinnamon, препоръчвам да рестартирате системата си. На екрана за вход изберете работния плот на Cinnamon по подразбиране.

След това въведете паролата за вашия акаунт, за да влезете в работния плот. Ще намерите страхотния Cinnamon като мениджър на работния плот.

Премахнете Cinnamon Desktop от Ubuntu

Ако по някаква причина решите да премахнете Cinnamon Desktop от Ubuntu, просто използвайте следната команда:

sudo apt purge cinnamon-desktop-environment

Голям брой пакети, инсталирани като зависимости, все още ще останат в системата. Можете също да ги деинсталирате, като изпълните командата:

sudo apt autoremove

Заключение

Тази статия ви помогна да инсталирате средата на Cinemmon Desktop на система Ubuntu. Също така ви предоставя стъпки за премахване на мениджъра на работния плот от вашата система.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...