Как да премахнем скорошни файлове от началната страница на File Explorer в Windows 11?

Една от функции на Windows 11 е функцията за последни файлове. Windows 11 изброява последните файла, до които сте имали достъп, в секцията Последни файлове в директорията за бърз достъп автоматично за вас. Операционната система прави това, така че когато възникне необходимост, можете бързо да стигнете до последните си файлове.

Сега проблемът с тази функция е, че всеки може да преглежда тези файлове. Ако споделяте компютъра си с вашето семейство или приятели, те могат да видят кои файлове сте използвали, ако посетят директорията за бърз достъп. Това може да доведе до нежелано разкриване на поверителна или лична информация.

Не се притеснявайте, тъй като има много начини, които можете да използвате, за да скриете или деактивирате тази функция, ако сметнете за добре.

Това бързо и лесно ръководство ще ви покаже необходимите стъпки, как да се случи това.

Скриване или показване на скорошни файлове

Първо стартирайте „File Explorer“, като кликнете върху Win+E.

File Explorer ще се отвари в екрана за бърз достъп по подразбиране

От екрана за бърз достъп кликнете върху бутона „Меню“ (три точки) в областта на лентата с инструменти на File Explorer.

Кликнете върху „Опции“ от елементите на менюто.

Ще се появи нов прозорец, наречен „Опции за папка“. Под раздела за поверителност ще намерите трите опции, казващи „Показване на последно използваните файлове “ , „Показване на често използвани папки “ и „Показване на файлове от Office.com “. Премахнете отметките от трите квадратчета и кликнете върху „Ok“.

Когато искате да върнете тази функция, просто отидете отново в менюто с опции за папка и поставете отметка в трите квадратчета и натиснете OK. Сега файловете, до които сте имали достъп наскоро, ще започнат да се показват отново.

Изчистете последните файлове и често срещаните папки от Бърз достъп

Ако не предпочитате да деактивирате тази функция завинаги, има опция за ръчно изчистване на секцията „Скорошни файлове“.

Отново отидете на File Explorer => Меню => Опции , за да стартирате прозореца „Опции за папка”. След това в секцията „Поверителност“ кликнете върху бутона „Изчисти“.

Това ще изтрие всички наскоро достъпни или създадени файлове от секцията Последни файлове във File Explorer.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...