Как да проверим изправността на батерията на лаптоп в Windows 10/11?

Независимо дали все още използвате Windows 10 или сте надстроили до Windows 11, отчетът за батерията на Windows ще ви помогне да следите здравето на батерията на вашия лаптоп.

Времето на батерията е един от най-важните аспекти за всяко преносимо устройство. Поради тази причина е важно да знаете как да проверите изправността на батерията на вашия лаптоп в Windows 10/11.

В тази статия ще ви представим няколко начина за това.

Използване на индикатора на батерията

Най-лесният начин за проверка на изправността на батерията на вашия лаптоп е чрез използване на индикатора на батерията в системната област. Той показва текущото състояние на батерията, като процент от пълното зареждане. За да го видите, кликнете върху иконата на батерията в долната дясна част на екрана.

Генериране на отчет за батерията

Кликнете с десния бутон върху иконата "Старт" и изберете Терминал (Администратор) .

В прозореца на командния ред въведете следната команда:

powercfg /batteryreport /output "C:\battery-report.html"

И натиснете Enter

Отчетът за батерията се генерира автоматично и се записва като HTML файл в C дялат

Изберете файла и го отворете в браузъра по подразбиране

Използване на инструмента за диагностика на батерията

Windows 10/11 имат вграден инструмент за диагностика на батерията, който може да ви помогне да проверите изправността на вашата батерия.

За да го отворите, кликнете върху иконата на батерията в системната област и изберете "Допълнителни настройки за захранването". След това кликнете върху "Диагностика на батерията" и следвайте инструкциите на екрана.

Използване на програма за проверка на батерията

Съществуват и различни програми за проверка на батерията на лаптопа, които може да свалите и да инсталирате на вашия компютър.

Те показват информация за състоянието на батерията, включително процента на зареждане, оставащото време на зареждане и други подробности. Някои от най-известните програми за това са BatteryMon, BatteryInfoView и HWMonitor.

Калибриране на батерията

Ако сте опитали всички горепосочени начини за проверка на батерията на лаптопа и все още имате проблеми с времето на батерия , може би ще трябва да калибрирате батерията.

Калибрирането на батерията се извършва, когато заредите батерията до пълен капацитет, след което я разрядите напълно и я заредите отново до пълен капацитет. Това може да помогне за оптимизиране на използването на батерията.

За да калибрирате батерията на вашия лаптоп, следвайте тези стъпки:

Изключете лаптопа и го свържете към захранването.

Заредете батерията до пълен капацитет, като следвате инструкциите на екрана за зареждане.

Изключете захранването и използвайте лаптопа, докато батерията не се изтощи напълно и компютърът не се изключи.

Оставете лаптопа изключен за няколко часа, за да се уверите, че батерията е напълно изтощена.

Свържете лаптопа към захранването и заредете батерията отново до пълен капацитет.

Това калибрира батерията на вашия лаптоп и може да подобри времето на работа на батерията.

В заключение, проверката на изправността на батерията на вашия лаптоп е важен процес, който може да ви помогне да оптимизирате използването на батерията. Следвайте горепосочените стъпки и можете да се уверите, че батерията на вашия лаптоп работи правилно и че имате максимално време на работа на батерията.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...