Отвъд паролите: 4 ключови стъпки за сигурност, които вероятно забравяте

Отвъд паролите: 4 ключови стъпки за сигурност, които вероятно забравяте

В днешния дигитален свят сигурността е от съществено значение. Всеки от нас има онлайн профили и данни, които са уязвими на хакерски атаки. Един от най-важните аспекти на сигурността е използването на силни пароли. Въпреки това, паролите не са единственият начин да защитите себе си и своите данни. ИТ специалистите правят моделиране на заплахи всеки ден.

В тази статия ще разгледаме четири ключови стъпки за сигурност, които вероятно забравяте. Тези стъпки ще ви помогнат да създадете по-силна защита за вашите онлайн профили и данни.

Kриптиранe на данните

Уверете се, че всичките ви данни са криптирани

Всеки, който някога е гледал филм на ужасите, знае, че понякога заплахата идва от вътрешността на къщата. Или офиса.

Ако прекарвате цялото си време в грижи за защитата на вашите онлайн акаунти, може да забравите да планирате възможността някой да открадне вашия лаптоп или смартфон. Загубата на тази скъпа част от хардуера е достатъчно болезнена, но данните на това устройство могат да бъдат още по-ценни, ако крадец може да ги използва, за да открадне самоличността ви и да източи банковите ви сметки.

Най-добрата форма на защита, която имате срещу този вид щети, е силното криптиране, което прави вашите данни напълно не четими за някой, който открадне физическото ви устройство. Криптирането AES-256, световният златен стандарт за модерно технологично оборудване, е изключително ефективно.

Архивирайте нещата, които имат значение

Някои дигитални неща са незаменими. Вашата колекция от семейни снимки със сигурност попада в тази категория, особено тези, които сте създали чрез старателно сканиране на стари снимки. Други изключително важни файлове, като вашите данъчни декларации и записи за недвижими имоти, може технически да бъдат заменими, но може да бъде неудобно (да не говорим за скъпо) да поръчате тези копия.

И файлове, които сега изглеждат тривиални, може да се окажат полезни по-късно. Да знаете какво се нуждае от архивиране е половината от битката. Другата половина измисля къде да съхранява тези резервни копия. Имате много алтернативи.

Активирайте двуфакторната автентикация (2FA)

Двуфакторната автентикация (2FA) е допълнителен слой сигурност, който изисква въвеждане на допълнителен код или парола, след като въведете основния си потребителски идентификатор и парола. Това прави много по-трудно за хакерите да получат достъп до вашите профили, дори ако имат вашата парола.

2FA се предлага от много услуги, включително Facebook, Twitter, Google и много други. За да активирате 2FA, обикновено трябва да изтеглите мобилно приложение или да закупите хардуерен ключ за сигурност.

Използвайте различни пароли за всеки профил

Използването на една и съща парола за всички ваши онлайн профили е огромен риск за сигурността. Ако хакерите получат достъп до една от вашите пароли, те ще могат да получат достъп и до всичките ви други профили.

Създаването на различни пароли за всеки профил може да бъде трудно за запомняне, но има няколко инструмента, които могат да ви помогнат. Например, можете да използвате генератор на пароли, за да създадете силни и уникални пароли за всеки профил.

Силните пароли са тези, които са дълги, включват комбинация от букви, цифри и символи и са трудни за отгатване. Избягвайте използването на лични данни, като имена, рождени дати или домашни адреси, в паролите си.

Заключение

Паролите са само една част от сигурността онлайн. Използвайки тези четири ключови стъпки, можете да създадете по-силна защита за вашите онлайн профили и данни.

Допълнителни съвети за сигурност

  • Използвайте VPN, за да защитите сърфирането си в интернет.
  • Актуализирайте редовно софтуера си.
  • Блокирайте реклами и проследяващи бисквитки.
  • Бъдете внимателни с това, което споделяте онлайн.

Следвайки тези съвети, можете да намалите риска от хакерски атаки и да защитите себе си и своите данни.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...