Подобрения, идващи с Android 7.0 Nougat

Nougat, позната още и като Android N, идва с няколко големи промени в сравнение с предшестващата я Marshmallow. Научете какво може да очаквате от тях и как те могат да се отразят на мобилните приложения.

1. Преработени известия
Визията на известията, употребата им и усещането, което те дават, са на пълно различни с Android Nougat. Те са по-широки и заемат целия екран, като има по-малко вертикално място между тях. В някои случаи, известията може да се докосват, за да се отиде на мобилното приложение. В други, може да се отговори на тях директно, без да се отваря апликацията. Примери са приложенията за размяна на съобщения Messenger и Hangouts, които имат нови опции за бърз отговор. Тези подобрения предлагат чудесна възможност за собствениците на мобилни приложения да създадат по-атрактивни и въздействащи послания и да ангажират потребителите по-ефективно.

2. Използване на разделен екран
Потребителите вече могат да използват повече от едно мобилно приложение на екрана на своето Android устройство. Това става като се отвори едно приложение и се натисне и задържи бутона за общ преглед в долната дясна част за избор на други апликации, които да се появят на екрана. От една страна, това е предизвикателство за разработчиците на native приложения за Android, които трябва да осигурят работата им на разделен екран и да ги направят още по-конкурентноспособни. От друга, се откриват нови възможности за по-ефективното използване на две допълващи се приложения, така че да се увеличи потребителското удовлетворение.

3. Ново приложение на бутона за общ преглед
Той има готина нова функционалност. Когато потребителят го докосне два пъти, бутонът го отвежда на последното ползвано мобилно приложение. Както и разделеният екран, тази възможност за „разцъкване“ между приложенията ще се хареса изключително много на потребителите, които искат да вършат по няколко задачи едновременно на своя смартфон. Въвеждането на тази нова функционалност показва колко е важно за мобилните приложения да бъдат бързи, надеждни и гъвкави.

4. По-добри бутони за включване и изключване
Android вече идва със свои собствени бутони за включване и изключване, обединени в меню за бързи настройки, което се спуска от горната част на екрана, така че вече не нужно потребителите да ползват widget-ите създадени с тази цел от други разработчици. За да видите менюто, просто трябва да плъзнете екрана от върха надолу. Чрез новите бутони можете да включвате Wi-Fi, Bluetooth или режима „не безпокойте“. Има и лимитиран брой бутони по избор.

Потребителите ще могат да използват две менюта – бързо, което излиза веднага при плъзването на екрана, и подробно, което включва всички бутони, като второто се появява след като натиснете стрелката в горния десен ъгъл. По-голямото удобство при ползването на смартфона позволява на хората по-бързо да включат мобилните приложения, които желаят да използват.

5. Обновления в менюто за настройки
В горния десен ъгъл вече има бутон за търсене, който прави намирането на конкретни настройки по-лесно. Също така, определени ключов настройки се отбелязват с малки известия в най-горната част на екрана. Някои от примерите са включването на мобилен интернет, настройката за пестене на мегабайти и работата в режим „не безпокой“.

6. Криптиране, базирано на файлове
Версиите на операционната системи Android преди Nougat криптираха данните на смарт устройствата, използвайки цялостно криптиране на диска. При него, цялото устройство се криптира като една голяма единица. От сега нататък, всеки файл на смартфона или таблета ще бъде криптиран индивидуално, което ще допринесе за по-ефективната работа на системата за защита.

От Google обясняват, че криптирането, базирано на файлове, изолира и защитава по добре отделните потребители на устройства и техните профили, като данните се криптират на едно по-прецизирано и детайлизирано ниво. Всеки профил е криптиран със специален ключ, който може да се отключи само с ПИН кода или паролата на потребителя. По този начин данните могат да се декриптират само от него.

По-високото ниво на сигурност ще даде допълнителна увереност на потребителите при ползването на мобилни приложения, особено що се отнася до въвеждането на лични данни.

7. По-бързо ъпдейтване на системата
С Android Nougat, обновяването на системата става по-бързо, докато устройството работи. Времето за инсталиране ще намалее и големината на файловете за ъпдейтване ще бъде по-малка. Това ще доведе до по-бързото оптимизиране на мобилните приложения на устройството.

8. Директно зареждане на приложения
От Google са променили основната схема за криптиране на Android, така че мобилните приложения да могат да се зареждат преди потребителят да въведе своя ПИН. Сега някои от основните функционалности на един смартфон като приложението за обаждания и алармата например са готови преди въвеждането на кода, което позволява още по-бързото и ефективното им използване.

9. Спестяване на мегабайти
Мобилните приложения, които работят дори и когато потребителят не ги използва активно, естествено го правят чрез преноса на данни. С функционалността за пестене на мегабайти, Android Nougat дава възможност тези приложения да работят на заден план само когато мобилното устройство е свързано с Wi-Fi мрежа и по този начин позволява по-лесното вместване в месечния абонамент за мобилен интернет.

10. Подобрен живот на батерията благодарение на усъвършенствания режим за заспиване
Режимът за заспиване (doze mode) беше въведен с Marshmallow, за да помогне за пестенето на батерия. Когато екранът е изключен и смартфонът не се движи, устройството използва по-малко енергия. Уловката беше в това телефонът да е физически неподвижен, за да работи този режим. Той не действаше по време на ходене, когато устройството е в чантата или в джоба на потребителя например. С Nougat тази пречка е изчистена. Смартфонът заспива в момента, когато екранът се изключи и не се влияе от това дали има движение. Режимът е автоматичен и не е необходимо да го избирате от настройките.

Обобщение
Потребителите, които са доволни от Android 6.0 Marshmallow, несъмнено ще харесат Android 7.0 Nougat още повече. Новостите като по-впечатляващите известия, разделянето на екрана и по-бързата работа със смарт устройствата ще допринесат и за по-удобното и приятно използване на мобилните приложения.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...