6G: скоростите могат да се увеличат до 1 TB/s

Светът тепърва започва да открива 5G и Китай вече се е насочил към 6G. Китайското министерство на науката и технологиите наскоро стартира подготвителната работа за развитието на бъдещата мрежа. Основата вече е положена и според някои експерти скоростта на 6G може да достигне 1 терабайт в секунда, или около 8000 пъти по-висока от скоростта на 5G.

На теория 6G мрежите могат да доставят скорости до 1 терабайт в секунда или 8 000 гигабита в секунда според д-р Mahyar Shirvanimoghaddam от университета в Сидни. Тези скорости ще проправят пътя за изцяло нови видове употреби и ще революционизират връзката, която хората имат с технологиите. Ерата на 6G може, например, да предложи нови перспективи по отношение на интерфейсите мозък-компютър. Например, би било възможно да се използват устройства "чрез нашия мозък", каза той.

Що се отнася до ежедневното използване на интернет. За да представим това в перспектива, стриймингът на Netflix с най-висока разделителна способност изисква 56 гигабита данни на час. С 6G ще можете да изтегляте малко над 142 часа висококачествено видео всяка секунда.

Въпреки това, както стоят нещата, изследователите все още трябва да преодолеят значителни препятствия, за да постигнат тази цел. За специалиста тези 6G скорости ще изискват значителни подобрения в „материознанието, компютърната архитектура, дизайна на чипове и използването на енергия (…) Трябва да помислим за устойчиви начини за захранване на всички тези устройства, които рискуват да изгорят Земята“, каза той.

Източник

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...