DuckDuckGo вгражда генерирани от AI отговори в своята търсачка

DuckDuckGo се превърна в най-новата търсачка, която включва изкуствен интелект.

Компанията обяви нов инструмент , наречен DuckAssist, който автоматично извлича и обобщава информация от Wikipedia в отговор на определени въпроси.

DuckAssist в момента е на живо в бета версия на търсачката, но е достъпен само чрез мобилното приложение на DuckDuckGo и разширението за браузър. Основателят и главен изпълнителен директор на DuckDuckGo Габриел Вайнберг казва, че компанията ще добави неговия DuckDuckGo към своята уеб-базирана търсачка, „ако пробният процес върви добре“.

Когато въведете въпрос, с който DuckAssist може да ви помогне, ще видите поле с надпис „Мога да проверя дали Wikipedia има подходяща информация по тази тема, просто попитайте“ в най-горната част на резултатите от вашето търсене. Натиснете синия бутон „Попитай“ и ще получите отговор, генериран от AI, като използвате обобщена информация от Wikipedia. Ако DuckAssist вече е отговорил на въпрос веднъж преди, този отговор ще се появи автоматично, което означава, че няма да се налага да го „питате“ едно и също нещо няколко пъти.

Въпреки че инструментът е изграден върху езикови модели от OpenAI, компанията, която прави ChatGPT , и подкрепяния от Google Anthropic , Weinberg казва, че ще запази същия фокус върху поверителността като DuckDuckGo. Според съобщението DuckAssist няма да споделя каквато и да е лична информация с OpenAI и Anthropic и нито една компания няма да използва вашите анонимни въпроси, за да обучи своите модели.

DuckAssist

DuckDuckGo казва, че функцията използва „най-новото налично пълно изтегляне на Wikipedia“, което е на около няколко седмици, така че може да не е в състояние да помогне, ако търсите нещо по-късно от това. Компанията обаче планира да актуализира това в бъдеще, както и да добави още източници, от които DuckAssist да черпи.

Подобно на други инструменти за изкуствен интелект, DuckAssist не е имунизиран да обърка нещата. Вайнбърг отбелязва, че има „ограничение за количеството информация, която функцията може да обобщи“, да не говорим, че Wikipedia може да не винаги разполага с правилната информация. Но Weinberg вярва, че това, че DuckAssist предоставя резюмета в отговор на въпроси – вместо да разчита на собствените си данни – намалява риска от измисляне на нещо.

„Генеративната AI технология е проектирана да генерира текст в отговор на всяка подкана, независимо дали „знае“ отговора или не“, пише Уайнбърг. „Въпреки това, като помолим DuckAssist да обобщи само информация от Wikipedia и свързани източници, вероятността да „халюцинира“ – тоест просто да измисли нещо – е значително намалена.“

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...