Google предложи да се използва стандарта „Passkey“ вместо парола

Google предложи да се използва стандарта „Passkey“ вместо парола

Паролите са основен елемент на сигурността в интернет. Те ни позволяват да влизаме в акаунтите си в различни приложения и услуги, но в същото време са и един от най-големите рискове за сигурността ни. Паролите често са лесни за хакване, а потребителите често използват една и съща парола за множество акаунти, което ги прави още по-уязвими.

В отговор на тези предизвикателства Google предложи да се използва стандарта „Passkey“ вместо парола. Passkey е нова технология за удостоверяване, която използва биометрични данни или криптографски ключове за удостоверяване на потребителите.

Как работи Passkey

Passkey е основан на стандарта Web Authentication (WebAuthn), който е разработен от World Wide Web Consortium (W3C). WebAuthn позволява на приложенията да използват биометрични данни или криптографски ключове за удостоверяване на потребителите.

При използване на Passkey, потребителят ще бъде помолен да сканира пръстов отпечатък или да използва лицево разпознаване, за да се регистрира за акаунт в приложение или услуга. След това приложението или услугата ще генерира уникален ключ за достъп, който ще бъде съхранен на устройството на потребителя.

Когато потребителят иска да влезе в акаунта си, приложението или услугата ще поиска да използва Passkey. Устройството на потребителя ще се опита да се свърже с приложението или услугата и да предостави ключа за достъп. Ако ключът за достъп е валиден, потребителят ще бъде позволен да влезе в акаунта си.

Предимства на Passkey

Passkey предлага редица предимства пред традиционните пароли, включително:

  • По-висока сигурност: Passkey е по-труден за хакване от традиционните пароли.
  • По-лесна употреба: Passkey е по-лесен за използване от традиционните пароли.
  • По-добра съвместимост: Passkey е съвместим с повечето устройства и браузъри.

Google и Passkey

Google е един от водещите привърженици на стандарта Passkey. Компанията вече предлага поддръжка за Passkey в своите продукти, включително Chrome, Android и Google Cloud Platform.

Google планира да направи Passkey стандарт за удостоверяване в своите продукти. Това означава, че потребителите на Google ще могат да използват Passkey за влизане в акаунтите си в Google и в други приложения и услуги, които поддържат Passkey.

Бъдещето на Passkey

Passkey има потенциал да революционизира начина, по който се удостоверяваме в интернет. Ако стандартът бъде широко приет, паролите може да станат нещо от миналото.

Заключение

Google предложи да се използва стандарта „Passkey“ вместо парола. Passkey е нова технология за удостоверяване, която предлага редица предимства пред традиционните пароли, включително по-висока сигурност, по-лесна употреба и по-добра съвместимост. Google планира да направи Passkey стандарт за удостоверяване в своите продукти, което би могло да доведе до широкото му приемане.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...