Google предупреждава за уязвимост във версиите на WinRAR

Google предупреждава за уязвимост във версиите на WinRAR

На 19 октомври 2023 г. Google обяви, че е открила уязвимост в популярния архиватор WinRAR. Уязвимостта, наречена CVE-2023-22001, позволява на злонамерени потребители да получат достъп до защитени файлове, без да знаят паролата.

Уязвимостта се намира в модула за декомпресия на архиви на WinRAR. Злонамерен потребител може да създаде злонамерен архив, който съдържа специален файл, който може да бъде използван за експлоатиране на уязвимостта. Когато жертвата декомпресира архива, злонамереният файл се изпълнява и позволява на злонамерения потребител да получи достъп до защитените файлове.

Уязвимостта е актуализирана в най-новата версия на WinRAR, 6.11.1. Потребителите се препоръчват да актуализират WinRAR до най-новата версия възможно най-скоро.

Как да се защитите от уязвимостта

За да се защитите от уязвимостта, трябва да актуализирате WinRAR до най-новата версия. Актуализирането на WinRAR може да се извърши, като се изтегли най-новата версия от уебсайта на WinRAR.

Ако не можете да актуализирате WinRAR до най-новата версия, можете да предприемете следните мерки за намаляване на риска:

  • Не отваряйте архиви от непознати източници.
  • Използвайте силна парола за защитените си файлове.
  • Използвайте антивирусен софтуер за сканиране на файлове за злонамерен софтуер.

Детайли за уязвимостта

Уязвимостта се намира в модула за декомпресия на архиви на WinRAR. Модулът използва функция за проверка на парола, която може да бъде експлоатирана от злонамерени потребители.

Злонамерен потребител може да създаде злонамерен архив, който съдържа специален файл, който може да бъде използван за експлоатиране на уязвимостта. Когато жертвата декомпресира архива, злонамереният файл се изпълнява и позволява на злонамерения потребител да получи достъп до защитените файлове.

Уязвимостта може да бъде експлоатирана по следния начин:

  1. Злонамереният потребител създава злонамерен архив, който съдържа специален файл, който може да бъде използван за експлоатиране на уязвимостта.
  2. Жертвата декомпресира архива.
  3. Злонамереният файл се изпълнява и позволява на злонамерения потребител да получи достъп до защитените файлове.

Въздействие на уязвимостта

Уязвимостта може да бъде използвана от злонамерени потребители за получаването на достъп до защитени файлове, без да знаят паролата. Това може да доведе до кражба на данни, шпионаж или други злонамерени дейности.

Решение за уязвимостта

Уязвимостта е актуализирана в най-новата версия на WinRAR, 6.11.1. Потребителите се препоръчват да актуализират WinRAR до най-новата версия възможно най-скоро.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...