MasterCard добави четец на пръстови отпечатъци в банковите карти

 

 

Платежната система MasterCard започна тестване на платежни карти, снабдени със скенер за пръстови отпечатъци. Биометричната система за идентификация, интегрирана директно върху чипа, освобождава купувача от необходимостта за въвеждане на ПИН-код, закривайки терминала с ръка или разписването на чек.

Новата система вече се тества в Южна Африка. От MasterCard очакват в другите страни системата да заработи до края на 2017 г. (при условие, че вашата банка или финансова институция се съгласи да участва в системата).

Работата на новата система накратко представлява така: първо потребителя се изпраща в банка или офис-партньор, където „дава“ отпечатъците си. Цифровият отпечатък се записва директно върху EMV-чип (стандарта Europay, MasterCard и VISA), с който са оборудвани всички съвременни карти. След това се разплаща за покупката, както и преди, а това ще бъде възможно във всеки магазин, приемащ „пластика“ — търговците няма да е необходимо да сменят платежните си средства.

Самата карта със скенера — няма да е по-дебела от обикновените карти. Размерът на сензора не надвишава по размер палеца и ще се намира в горния десен ъгъл. При това, сензорът ще остава видим, когато потребителя поставя картата в банкомат.

MasterCard от отдавна експериментира с алтернативни форми на идентификация на личността. През 2015 г. компанията започна тестове на приложение, което позволява на клиентите упълномощаване на онлайн-разплащания с помощта на селфи, а не с ПИН код. Програмата превръща снимката в цифров формат и прехвърля тази информация към сървърите на MasterCard, където тя се сравнява с друг код, в който е криптиран образец на лицето на собственика на банковата карта. Ако и двата кода съвпаднат, плащането се одобрява.

Източник:kaldata.com

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...