Ubuntu Web – алтернатива на Chrome OS

Освен Chrome OS, има и други уеб-базирани операционни системи, достъпни за потребителите на Chromebook и Ubuntu Web е една от тях.

Ubuntu Web е алтернатива с отворен код на Google Chrome OS/Chromium OS и използва Firefox вместо Google Chrome/Chromium. Тя е фокусирана върху поверителността и можете да я използвате за уеб изживяване, подобно на Chrome OS, на всеки компютър.

Освен Chrome OS, има и други уеб-базирани операционни системи, достъпни за потребителите на Chromebook и Ubuntu Web е една от тях.

Важно е да се отбележи, че Ubuntu Web не е официално издание Ubuntu. Тя е разработена от общността Ubuntu Remix.

Преди да решите коя версия да изтеглите препоръчвам да се консултирате с най-новата информация, налична на сайта на Discourse .

Независимо коя версия изтегляте, уверете се, че изтегляте ISO изображение, което включва livecd в заглавието. Като например например: ubuntu-web-20.04.1-livecd.iso

Когато изображението на живо се стартира, ще ви бъде даден избор да експериментирате със системата на живо такава, каквато е, или да я инсталирате на твърдия диск на вашия компютър. Системата на живо ще ви даде доста точна представа за това как изглежда и се държи Ubuntu Web, но някои функции няма да работят правилно, освен ако системата не е напълно инсталирана.

Ще откриете, че всичко работи по начин, много подобен на Chrome OS, с изключение на това, че работата с браузъра е базирана на Firefox и никоя от вашата информация не се изпраща или съхранява на сървърите на Google.

Ubuntu Web има какво да предложи. Има пълно меню за приложения, което включва някои страхотни локални приложения като Anbox, което ви позволява да стартирате приложения за Android, локален файлов браузър и терминал. Въпреки че тази ОС е уеб-базирана, тя също така дава на по-опитните потребители инструментите за работа и настройка на системата.

Дали Ubuntu Web ще работи за вас като основна операционна система, ще зависи от това какво точно искате да правите с нея.

Ако планирате да го поставите на компютър, където ще правите малко повече от сърфиране в мрежата, той ще работи добре. Всъщност Ubuntu Web е особено подходящ за съживяване на по-стар хардуер.

Можете да изтеглите най-новата версия на Ubuntu Web от darkpenguin

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...