Какво е софтуер?

Софтуерът, най-общо казано, е набор от инструкции (обикновено наричани "код"), които са разположени между вас и хардуера на устройството, което ви позволява да го използвате.

Какво е компютърен софтуер?

Това е невидим компонент на компютърна система, който ви позволява да взаимодействате с физическите компоненти на компютъра. Софтуерът ви позволява да общувате със смартфони, таблети,медийни плейъри и подобни устройства.

Важно е да се отбележи, че има явна разлика между хардуер и софтуер . Софтуерът е нематериален ресурс. Не можете да го държите в ръцете си. Хардуерът се състои от материални ресурси като мишки, клавиатури, USB портове, процесори, памет и принтери.

Видове софтуер

Eжедневната ви употреба на софтуер идва по два начина: единият е системен софтуер, а другият е като приложение.

Операционната система Windows е пример за системен софтуер.Това е, което ви позволява да взаимодействате с физическата компютърна система. Без този софтуер не бихте могли да включите компютъра си, да влезете в Windows и да получите достъп до работния плот.

Приложният софтуер е вторият тип и е повече за потребителя, отколкото за системата. Приложният софтуер е това, което използвате за работа, достъп до медии или игра на игри. Често е предварително инсталиран с операционната система от производителите на компютри и може да включва музикални плейъри, офис пакети и приложения за редактиране на снимки. Потребителите могат също да инсталират съвместим софтуер на трети страни.

Примерите за приложен софтуер включват Microsoft Word , Adobe Reader, Google Chrome, Netflix и Spotify. Има и антивирусен софтуер , поне за компютърните системи.

Самостоятелен софтуер

Много видове софтуер се считат за самостоятелен софтуер, което означава, че софтуерът не е част от пакет и може да работи отделно от други програми на вашето устройство. Някои самостоятелни програми се изпълняват самостоятелно с помощта на флаш или дисково устройство; други типове не изискват интернет връзки и вместо това разчитат на дисковете на производителя. Някои софтуери обаче зависи от операционна система или се нуждаят от достъп до други програми на устройството, за да работят правилно.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...