Как да предпазим компютъра си от "загряване"?

Лятото идва – предпазете компютъра си!!!

От всички евентуални проблеми, които можете да имате с компютъра си, т.нар. "температурен проблем" е из между най-потенциалните по няколко причини. От една страна доста от вас едва ли се занимават да почистват компютъра си регулярно, което значи, че интериора не се охлажда по най-ефективният начин, по който се е случвало, когато системата е била чисто нова. Това автоматично означава повече "градуси" не само на сметката на процесора, но и на останалите важни компоненти в машината – видеокарта, чипсет, че дори и твърдият диск. От друга страна не всеки от вас може да си позволи да си купи голяма и просторна кутия, снабдена с много вентилатори, които да осигуряват най-добрата вентилация и среда за частите вътре. Това се постига с много пари. Също така не забравяйте, че и в голямата кутия ако липсват охлаждащи вентилатори, топлината рано или късно ще се натрупа и ще се образуват т.нар. "топли точки" (hot spots), което е равнозначно на голям топлинен проблем.

Наличието на няколко вентилатора от пред и отзад на кутията обаче не значи, че сте си свършили работата. Ако в системата ви е пълна неразбория от захранващи и интерфейсни кабели, които по никакъв начин човек не може да каже, че са подредени то почти сигурно е, че ще спират желаният от вас въздушен поток. Така ще сте се занимавали за едното нищо.

Тук стигаме до подреждането на кабелите. Внесете малко импровизация и фантазия. Използвайте т.н. "свински опашки" да задържате кабелите както на вас ви се иска и ги организирайте така, че да освободите максимално празното пространство в кутията. Така ще постигнете по-ефективно преминаване на въздушният поток в шасито, който няма да бъде възпрепятстван.

Ако приемем, че компютъра вече е почистен от прах, с подредени кабели и добавени вентилатори сте почти готови. Дори можете да проверите новата вариация на температурна оптимизация на системата, като затворите всички капаци и замерите максималните работни температури след всички интервенции. Със сигурност ще отчетете поне малка промяна в положителна посока. За да направите всичко перфектно, можете да помислите за поставянето на тънки прахозащитни филтри при големите отвори на кутията или самите вентилатори (така ще занижите леко въздушният поток, но поне прахта ще стои далече), особено ако системата се намира в по-запрашено помещение. Ако се чудите от къде да намерите тези филтри имайте в предвид, че можете и сами да си ги направите – просто опънете стар чорапогашник през вентилатора и го закрепете (варианти много, изберете което ще е най-подходящо за вас).

Някои биха дали идея просто да се отстрани страничният капак на кутията и така да изгоним доста от топлинните проблеми, които би имала системата в затворен вариант. Това наистина е така, но само в известен смисъл. Както споменах по-горе охлаждането е в пряка зависимост от наличието и нивото на въздушният поток, а премахването на страничния капак няма да ни предостави потока, освен ако системата не е на много проветливо място. Така, затвореното PC с адекватно поставени вентилатори ще създаде точно определен въздушен тунел, който да се грижи за оптималният климат на компютъра ви. Със сигурност обаче е вярно и това, че една затворена и недобре подредена кутия ще загрява повече от същата, но с премахнат страничен капак.

Друг момент е избора на вкарващи и изкарващи вентилатори. Някои кутии предоставят възможност за избор между 80мм и 92мм, дори и 120мм вентилатори. По-голямата перка, въпреки по-голямата си цена, предоставя както по-голям въздушен поток, така и по-ниски нива на шум. Така че при избора си директно залагайте на максимално позволената големина и според нея подбирайте вентилатора по дебит и ниво на шум, които отговарят на вашата поносимост. Защото 80мм вентилатори има както с 30CFM, така и със 75CFM дебит, като сами се сещате, че вторият вариант е доста по-шумния. Добре ще е да потърсите повече варианти за производител и модели, защото в днешни дни предложенията за вентилатори са доста много, а някои перки струват до 30лв. Но пък си заслужават всеки лев.

При оптимизацията на кабелите можете да се замислите за избирането на кръгли (rounded) IDE и FDD такива, които ще заемат много по-малко място. SATA кабелите от своя страна са почти незабележими. Но каквито и промени да направите имайте в предвид, че ги правите и заради самите вас. За да си спестите много нерви и изговарянето (или мисленето) на лоши думички по посока на вашият компютър, който всъщност с нищо не е виновен, че не се грижите добре за него.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...