Структура на директории в Linux

Всичко в Linux се базира на файловата система. Файловата система се състои от различни директории (Windows ги нарича "папки".)

Знаем, че подобна на Windows операционна система, файловете се съхраняват в различни папки на различни устройства с данни като C: D: E: , докато в операционната система Linux файловете се съхраняват в дървовидна структура, започваща с основната директория, както е показано по-долу.

dir

Това са общите директории от най-високо ниво, свързани с основната директория:

/bin (от binary) – съдържа основните програми на операционната система, без които тя не би функционирала правилно. Повечето програми от тази директория може да се изпълняват от всички потребители.

/etc – файлове за конфигурация на системата.

/home – начална директория, съдържа домашните директории на потребителите. Това е текущата директория по подразбиране.

/opt – тук повечето дистрибуции инсталират графичните среди като KDE и GNOME или софтуер на трети страни.

/tmp (от temporary) – директория в която програмите записват временните си файлове. Тя има неограничен достъп за всички потребители. В нея обаче може да има поддиректории създадени от програми, които да са недостъпни за обикновените потребители.

/usr – Програми, свързани с потребителя.

/ var – системна директория съдържаща предимно логове на програмите и система, както и опашка с отложените или предстоящи задачи за автоматично изпълнение. Директория съдържа и друга информация, файлове заключващи дадени процеси и сокети на работещи в момента програми.

Други директории в системата Linux:

/boot– Съдържа всички свързани с зареждането информационни файлове и папки като conf, grub и т.н.

/dev – Това е местоположението на файловете на устройството като dev/sda1, dev/sda2 и т.н.

/lib – Съдържа модули на ядрото и споделена библиотека.

/lost+found – Използва се за намиране на възстановени битове от повредени файлове.

/media – Съдържа поддиректории, където са вмъкнати устройства за премахване на медии.

/mnt – Съдържа временни директории за монтиране за монтиране на файловата система.

/proc – Това е виртуална и псевдо-файлова система, която съдържа информация за работещите процеси със специфичен идентификатор на процес или PID.

/run – Съхранява променливи данни по време на изпълнение.

/sbin – важна системна директория с множество програми за управление на операционната и файловата система. Тази директория не е включена в пътя по подразбиране на обикновения потребител. Всички програми в тази директория искат root привилегии, за да работят.

/srv – Съдържа специфични за сървъра и свързани със сървъра файлове.

/sys – Това е виртуална файлова система за съвременните Linux дистрибуции за съхранение и позволява модификация на устройствата, свързани към системата.

Промяна на работната директория:

Директорията, в която се намирате при първото влизане, се нарича домашна директория.

За да промените ("влезете") в директория, напишете:

cd име на директория

Това предполага, че новата директория е поддиректория на тази, върху която работите в момента. Ако това не е така, ще трябва да въведете името, например:

cd /usr/local/share/bin

За да отидете в домашната си директория, просто напишете :

cd

ВАЖНО: В ЛИНУКС СИСТЕМИТЕ, НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОПРЕДЕЛЕНИ ПАПКИ ДА БЪДАТ НА ЕДИН ФИЗИЧЕСКИ ДЯЛ ИЛИ БИЛО ТО НА ЕДИН ФИЗИЧЕСКИ ТВЪРД ДИСК.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...