Windows съвсем скоро ще престане да бъде най-разпространената ОС за достъп до интернет

Аналитиците на StatCounter обявиха, че в най-скоро време под управлението на ОС Android ще работят повече устройства, отколкото под управлението на Windows.

Статистиките на StatCounter показват, че съвсем скоро ОС Windows ще загуби лидерските си позиции в Глобалната мрежа. Аналитичната агенция характеризира случващото се като немислимо преди пет години и подчерта, че операционната система на Microsoft през следващите месеци ще престане да бъде най-разпространената ОС за достъп до интернет. Към настоящия момент дяловете на Windows и Android на практика са равни.

Според пресмятанията на аналитиците, делът на ОС Android сред всички компютърни устройства с достъп до Глобалната мрежа е 37%. В същото време, делът на Windows устройствата е 38,6%. Интересно е, че преди 5 години – през месец януари 2012 година, делът на Windows е бил 82%, а на Android – едва 2,2%.

 ОС Android е безусловен лидер сред смартфоните и е разпространена в 80% от мобилния пазар. В тази статистика на StatCounter са отчетени всички компютърни устройства за достъп до интернет – десктоп компютри, лаптопи, таблети и смартфони.

Косвено потвърждение на тази тенденция е, че Android става все по-честа мишена за хакерите и все по-често е атакувана в уеб-пространството.

Източник:kaldata.com

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...