Основни команди на Vim

Vim е текстов редактор с мощни функционалности и множество команди.

В тази статия ще разгледаме основните команди на Vim, които ще ви помогнат да използвате редактора по-ефективно и да направите промени във вашите текстови файлове.

Започнете работа с Vim

За да започнете работа с Vim, просто въведете командата "vim" в терминала. Това ще отвори Vim и ще ви позволи да започнете да редактирате файлове.
Можете да специфицирате името на файла, който искате да редактирате, като въведете "vim името на файла".

Вход в режим на редактиране

След като отворите файл в Vim, трябва да влезете в режим на редактиране, за да можете да започнете да правите промени. За да влезете в режим на редактиране, натиснете клавиша "insert" или "i". Това ще ви позволи да пишете текст като в обикновен текстов редактор.

Запис и излизане

Когато сте готови с редактирането на файла, трябва да го запишете и да излезете от Vim. За да запишете промените и да излезете, влезте в команден режим, като натиснете клавиша "Esc" и въведете командата ":wq" (запис и изход). Това ще запише промените във файла и ще го затвори.

Движение в текста

За да се движите в текста, можете да използвате клавишите за движение на курсора – стрелките или клавишите за "h", "j", "k" и "l" (без кавички). "h" и "l" движат курсора наляво и надясно, "j" и "k" движат го надолу и нагоре. Можете да използвате и команди за движение, като например "w" за преминаване на следващата дума или "b" за връщане на курсора на началото на текущата дума.

Копиране, изрязване и поставяне

За да копирате текст, следва да го маркирате, като натиснете клавиша "v" в режим на команди и движите курсора. След това натиснете "y" за копиране или "x" за изрязване. За да поставите копирания или изрязания текст, поставете курсора, след това в режим на команди натиснете "p" за поставяне.

Промяна на текста

За да промените текста, влезте в режим на команди, като натиснете клавиша "Esc", след това движите курсора до мястото, където искате да вмъкнете текста. Натиснете "insert" или "i" и започнете да пишете. След като сте готови, натиснете отново "Esc" за да се върнете в режим на команди.

Търсене и замяна

За да търсите текст във файла, в режим на команди натиснете "/" и въведете текста, който търсите. За да замените текст във файла, в режим на команди натиснете ":" и въведете командата ":%s/old/new/g", като замените "old" с текста, който искате да замените, и "new" с текста, който искате да поставите.

Това са някои от основните команди на Vim, които ще ви помогнат да започнете да използвате този мощен текстов редактор. Важно е да се запомни, че Vim има много други функции и команди, които могат да бъдат използвани, за да направите работата по-бърза и ефективна.

Отмяна и връщане на промени

u – отмяна на последната промяна

Ctrl + r – връщане на отменена промяна

    Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

    Telegram Logo
    Avatar photo

    Fedia

    Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

    Може да харесате още...