5 инструмента за създаване на стартиращ USB от ISO образ

Има голям брой инструменти, които могат да ви помогнат да създадете стартиращо USB устройство . Някои дори ще ви позволят да създадете многозареждащо USB устройство , където можете да изберете ОС, която искате да инсталирате.

Ето някои от широко използваните помощни програми за създаване на стартиращо USB устройство от ISO файл .

1.Balena Etcher

Balena Etcher е разработен и поддържан от екипа на Balena, Balena Etcher е безплатен и с отворен код за записване на файлове с изображения като .img и .iso на USB устройства и създаване на живо стартиращи флашки и SD карти.

Balena Etcher е инструмент за различни платформи и е достъпен за изтегляне на Windows, macOS и Linux (както 32-битови, така и 64-битови). Той предоставя много елегантен, но прост потребителски интерфейс, който осигурява гладко изживяване, докато правите вашите файлове с изображения.

Официална страница

balenaEtcher7

2.Ventoy

Ventoy е още една помощна програма, която ви позволява не само да създадете обикновен USB носител за стартиране, но също така ви позволява да създадете много зареждащо USB устройство с няколко опции за ОС.

Всъщност Ventoy премахва необходимостта от форматиране на вашето USB устройство отново и отново. Просто копирайте ISO файла на вашето устройство и го заредете. Можете да копирате няколко ISO файла едновременно и Ventoy ще предостави меню за зареждане, за да изберете предпочитаното от вас изображение, от което да стартирате. Ventoy поддържа над 420 ISO файла.

Забележителните характеристики включват:

Поддръжка както за Legacy, така и за UEFI BIOS режими.

Поддръжка за ISO изображения, по-големи от 4GB.

Поддържа се MBR и GPT стил на дялове.

Поддръжка на USB устройство, защитено от запис.

Можете директно да стартирате от ISO/WIM/IMG/VHD(x)/EFI файлове. Не се изисква извличане.

Официална страница

ventoy

3.Rufus

Rufus е безплатен инструмент, с който можете да изтегляте и създавате стартиращи USB устройства за флашки, памети и т.н. Той е особено полезен, когато искате да създадете USB инсталационен носител от ISO образ или да работите на система без инсталирана ОС.

Rufus е преносима помощна програма, която се предлага с малък размер – само 1,3MB. Не се изисква инсталация. Просто трябва да кликнете двукратно върху изпълнимия файл, за да стартирате потребителския интерфейс и да започнете да създавате своя USB стартиращ носител от ISO изображение по ваш избор (както Windows, така и Linux).

За съжаление, Rufus се поддържа само в Windows.

Официална страница

rufus

4.UNetbootin

UNetbootin е безплатна и междуплатформена помощна програма за създаване на живо стартиращи USB устройства, използвайки ISO образ.

Освен създаването на среда за стартиране на живо, вие получавате и други инструменти и помощни програми за ремонт на системата, например:

Parted Magic

SystemRescueCD

Smart Boot Manager

Dr.Web AntivirusF-Secure Rescue CD

Super Grub Disk

Backtrack

Ophcrack

Официална страница

UNetbootin

5.Universal USB Installer

Съкратено като UUI , Universal USB Installer е Live Linux стартиращ USB Creator софтуер, който ви позволява лесно да създадете стартиращ USB от любимата си дистрибуция на Linux или инсталатор на Windows.

В допълнение към това получавате и допълнителни инструменти като USB Boot Rescue инструменти като Comodo и BitDefender Rescue CD и стартиращ софтуер като Hirens Boot CD.

Universal-USB-Installer

Свалете – Universal-USB-Installer.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...