Windows 12: Нови функции и подобрения

Windows 12: Нови функции и подобрения

Windows 12 е най-новата версия на операционната система на Microsoft, която беше пусната през октомври 2023 г. Новото издание предлага редица нови функции и подобрения, които да направят използването на Windows по-лесно, по-бързо и по-продуктивно.

Системни изисквания за инсталиране на Windows 12

Минимални системни изисквания за инсталиране на Windows 12:

 • Процесор: 1,1 GHz или по-бърз процесор с 2 или повече ядра
 • RAM: 4 GB
 • Съхранение: 64 GB или повече свободно пространство на твърдия диск
 • Графична карта: Съвместим с DirectX 13 или по-нова версия
 • Дисплей: 1024 x 768 или по-висока резолюция
 • Интернет връзка: За инсталиране и актуализиране на Windows

Препоръчителни системни изисквания за инсталиране на Windows 12:

 • Процесор: 2 GHz или по-бърз процесор с 4 или повече ядра
 • RAM: 8 GB
 • Съхранение: 128 GB или повече свободно пространство на твърдия диск
 • Графична карта: Съвместима с DirectX 13 или по-нова версия
 • Дисплей: 1920 x 1080 или по-висока резолюция

Забележки:

 • Windows 12 изисква TPM 2.0 модул (хардуерен или софтуерен) за активиране.
 • Windows 12 изисква активен акаунт в Microsoft за някои функции, като например Microsoft Store и OneDrive.

Някои от най-важните нови функции на Windows 12 включват

 • Нов дизайн: Има нов, по-чист и модерен дизайн, който е по-лесен за навигация.
 • Нова лента с инструменти: Лентата с инструменти е преработена, за да бъде по-лесна за използване и персонализиране.
 • Нова система за актуализации: Използва нова система за актуализации, която прави актуализирането на системата по-бързо и по-лесно.
 • Нов файлов мениджър: Файловият мениджър е преработен, за да бъде по-лесен за използване и да предлага повече функции.
 • Нова система за сигурност: Включва подобрена система за сигурност, която помага за защита на компютрите от зловреден софтуер и други заплахи.

В допълнение към тези нови функции, Windows 12 предлага и редица подобрения на съществуващите функции:

 • Подобрена производителност: По-бърз и по-ефективен от предишни версии.
 • Подобрена производителност на игрите: Предлага подобрена производителност на игрите, което прави игрите по-гладки и по-реалистични.
 • Подобрена поддръжка на хардуер: Предлага по-добра поддръжка на новия хардуер, като например процесори с архитектура ARM.
 • Подобрена интеграция с облачните услуги:  Предлага по-добра интеграция с облачните услуги, като например Microsoft OneDrive и Microsoft Office 365.

Windows 12 е достъпен за изтегляне и инсталиране на всички компютри, които отговарят на минималните системни изисквания.

Ето някои от най-важните нови функции и подобрения на Windows 12, разгледани по-подробно:

Нов дизайн:

Windows 12 има нов, по-чист и модерен дизайн, който е по-лесен за навигация. Тази промяна е най-видима в началния екран, който сега е по-просторен и организиран. Лентата с инструменти също е преработена, за да бъде по-лесна за използване и персонализиране.

Нова лента с инструменти:

Лентата с инструменти е преработена, за да бъде по-лесна за използване и персонализиране. Новият дизайн е по-чист и организиран, а иконите са по-големи и по-лесно различими. Лентата с инструменти също е по-персонализирана, като потребителите могат да добавят или премахват инструменти и да променят тяхното местоположение.

Нова система за актуализации:

Новия Windows използва нова система за актуализации, която прави актуализирането на системата по-бързо и по-лесно. Тази нова система позволява на потребителите да избират кога и как да актуализират своите системи, което им дава повече контрол върху процеса.

Нов файлов мениджър:

Файловият мениджър е преработен, за да бъде по-лесен за използване и да предлага повече функции. Новият дизайн е по-модерен и опростен, а функциите за търсене и филтриране са подобрени. Файловият мениджър също така предлага нови функции, като например възможността за преглед на файлове в различни формати и възможността за създаване на виртуални дискове.

Нова система за сигурност:

Windows 12 включва подобрена система за сигурност, която помага за защита на компютрите от зловреден софтуер и други заплахи. Тази нова система включва нови функции, като например защита от ransomware и подобрена защита на уеб браузърите.

Подобрена производителност:

Windows 12 е по-бърз и по-ефективен от предишни версии. Тази подобрена производителност се дължи на редица фактори, включително новия ядрен архитектура на процесора, подобрената поддръжка на паметта и подобрената оптимизация на кода.

Подобрена производителност на игрите:

Той предлага подобрена производителност на игрите, което прави игрите по-гладки и по-реалистични. Тази подобрена производителност се дължи на редица фактори, включително новия графичен драйвер, подобрената поддръжка на DirectX 13 и подобрената оптимизация на игрите.

Подобрена поддръжка на хардуер:

Windows 12 предлага по-добра поддръжка на новия хардуер, като например процесори с архитектура ARM. Тази подобрена поддръжка се дължи на редица фактори, включително новата архитектура на ядрото и подобрената поддръжка на драйверите.

Подобрена интеграция с облачните услуги:

Windows 12 предлага по-добра интеграция с облачните услуги, като например Microsoft OneDrive и Microsoft Office 365. Тази подобрена интеграция прави по-лесно достъпа до данни и приложения, съхранявани в облака.

Windows 12 е значително подобрение спрямо предишни версии на операционната система. Новият дизайн, подобрената производителност и новите функции го правят по-лесен за използване и по-продуктивен.

Ето някои от най-важните предимства на Windows 12:

 • По-лесен за използване: Новият дизайн и подобрената система за актуализации го правят по-лесен за навигация и използване.
 • По-бърз и по-ефективен: По-бърз и по-ефективен от предишни версии, което го прави по-приятен за използване.
 • По-сигурен: Включва подобрена система за сигурност, която помага за защита на компютрите от зловреден софтуер и други заплахи.
 • По-продуктивен: Предлага нови функции, които помагат на потребителите да бъдат по-продуктивни, като например подобрената интеграция с облачните услуги.

Windows 12 е подходящ за широк спектър от потребители, включително домашни потребители, бизнес потребители и потребители от образователни институции.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...